Tornádó és 10 centis jég okozott károkat Franciaországban

Heves zivatarláncok, szupercellák tombolnak Nyugat-Európában. A szélvihar, felhőszakadás mellett károkozó jégeső, tornádó is kialakult.

Heves zivatarrendszerek, szupercellák szelték át Franciaországot az elmúlt napokban, melyek jelentős károkat okoztak az ország több pontján. Csütörtökön a dél-franciaországi Toulouse térségére csapott le heves zivatarlánc, melyet viharos, helyenként 100-110 km/h-s széllökések és kiadós felhőszakadás kísért. A vihar sok fát kidöntött Tarn megyében, Saissac településen pedig 139 mm csapadék hullott le 24 óra alatt.

Szombaton még kiterjedtebb zivatarrendszerek alakultak ki. A nyugat-franciaországi Saint-Nicolas-de-Bourgueil községben egy mezociklonális, vagyis szupercellához társuló tornádó okozott jelentős károkat. A földet érő tölcsér letépte a templom és a községháza tetőszerkezetét, ezenkívül további 40 lakóházban keletkeztek károk, írja a Lanouvellerepublique.fr

Forrás: MeteoNordParisien / Facebook

Ugyanezen napon, a svájci határhoz közeli Doubs megyére csapott le hatalmas jégeső. Az

5-10 centi átmérőjű jégdarabok

több helyen egyszerűen átszakították a tetőket és autók tucatjainak törték be a szélvédőjét.

Forrás: Emmanuel Cheguillaume / Youtube

Fotó: Romain Tournier / Facebook

Fotó: Pierre Jah Suzan / Facebook

Fotó: Marie-jeanne Nicol / Facebook

Fotó: Jean-francois Desgranges / Facebook

Párizs környéke se úszta meg az ítéletidőt. Rövid idő alatt helyenként 40-50 mm-t meghaladó csapadék okozott villámárvízeket, a heves zivatarrendszerhez pedig szélvihar is társult. Meaux Esbly repülőtéren 137 km/h-s széllökést mértek. 

A heves zivatarok kialakulásához egy Nyugat-Európa felett lassan araszoló hullámzó frontrendszer és annak előoldalán érkező nagyon meleg, nedves levegő teremtett kiváló körülményeket. Ez a frontrendszer vasárnapra kissé keletebbre mozdult el, így a következő órákban Németországban, Svájcban, Ausztriában és Franciaország keleti részén ismét számítani kell heves zivatarokra.

 

Borítókép: Romain Tournier / Facebook

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2021.06.20 11:26


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Állati melegen indult a hét
Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Milliónyi pihe járta táncát napnyugtakor (videó)