Tornádóval érkezett a hózápor a görög szigetre

Vastag hó borította be Athén környékét. A görög szigeteket elérő hózáporokhoz még tornádó is társult.

Hatalmas havazásokat okozott Görögországban az Elpis névre keresztelt mediterrán ciklon. Fölközi-tenger felett lévő nedves levegő az északról érkező fagyos légtömeggel keveredve kiadós havazást okozott Athén környékén és az Égei-tenger több szigetén is, sőt még Krétát is beborította a hó. Többfelé 20 centit meghaladó hótakaró takarta be tájat nem kis nehézséget okozva a helyiek számára.

 

Fotó: Dimitris-Jim Ntairopoulos

Fotó: Λευτέρης Κιούσης

A hóborította mediterrán tengerpartok szürreális látványát azonban mégtovább lehet fokozni. A ciklon közelsége ugyanis kedvező feltételeket teremtett térségben a víztölcsérek kialakulásához is. A víztölcsérek ugyan nem számítanak ritkaságnak a görög partok közelében, viszont ritkán látni olyan felvételt róluk, amikor egy víztölcsér partot érve a havas felszínre érkezik meg.

Az Athéntól keletre fekvő Androsz szigetét elérő hózápor mellé ma délelőtt ugyanis tornádó is társult, melyről látványos webkamerás felvétel készült. Hasonló víztölcsérről készített felvételt egy Szkopeloszon elhelyezett webkamera is. Mindkét felvételt a Meteo.gr tette közzé.

 

Az Elpis ciklon azóta már keleten jár, Törökországban és Izraelben is havazásokat okozott.

 

Borítókép: Meteo.gr

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2022.01.24 12:25


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Záporok, zivatarok jönnek május első napjaiban
60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Narancssárgára változott az ég kedden Görögország felett