Lehet, hogy egy tornádó a felelős a jánkmajtisi pusztításért

Komoly károkat okozott a péntek délutáni vihar Jánkmajtison. Könnyen lehet, hogy egy tornádó ért földet a településen.

Az év első komolyabb zivataros helyzetét hozta meg április első napja. Péntek délután a Tiszántúl szinte valamennyi tájegyégét érintett az a hosszan elnyúló zivatarrendszer, ami kiadós záporral, helyenként felhőszakadással, valamint borsó és cseresznye nagyságú jégesővel vonult végig. A jégeső mellett viharos széllökések is kísérték az érkező zivatarokat, de szélvihar okozta károkról egészen eddig nem érkezett beszámoló, fotó. 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Jánkmajtison ugyanis hatalmas pusztítást végzett a pénteki vihar. A település több utcájában bontotta meg a háztetőket a szélvihar, de a legtöbb kárt a Zrínyi utcából jelentették. Volt, ahol a tetőszerkezet fele a ház udvarán kötött ki. Az alábbi fotókat a falu egyik lakója, Szabó Ágnes tette közzé facebook posztjában.

A szomorú fotókat látva hamar megfogalmazódik egy meteorológusban a gondolat, hogy ezeket a károkat nem akármilyen zivatar okozhatta.

Pénteken ugyanis több tényező is rendelkezésre állt a heves zivatarok számára. Egy mediterrán ciklon hidegfrontja vágta ketté a Kárpát-medencét: egy hűvösebb hátoldali részre (Dunától nyugatra), ahol a 10 fokot se érte már el a hőmérséklet, és egy meleg előoldali részre (Tiszántúl), ahol több helyen 20 fok körüli értékeket mérhettünk.

Ilyen hőmérsékletek mellett nem csoda, hogy kellően labilissá tudott válni a légkör ahhoz, hogy a front előoldalán, kora délután kialakuljon a zivatarok első hulláma. A zivatarok magasbatörését elősegítette egy erős összeáramlási vonal is, de a heves zivatarok egyik fontos komponense, a nagy mértékű szélnyírás is rendelkezésre állt. A szélnyírás a felszíni összeáramlási zónával karöltve szervezte rendszerbe a zivatarokat, a rendszeren belül pedig akadtak elkülönültebb, szupercellás jegyeket mutató zivatarok is.

Radarfelvételünk péntek délután 15 óra körül

A radarképek és webkamerás felvételek alapján egy ilyen szupercella érhette el Jánkmajtist is, melyet orkán erejű széllökések kísérhettek. A károkról készült fotókat elnézve azonban egyáltalán nem biztos, hogy a szupercella okozta szélviharról van szó. Egy ilyen szélvihar ugyanis, valószínűleg széleskörűbb pusztítást végzett volna a településen rengeteg kidőlt fával, több tucatnyi megrongált házzal, leszakadt villanyvezetékekkel. A pénteki vihar okozta károk túlnyomó része azonban a település egyik utcájára, a Zrínyi utcára korlátozódik. 

A károk lokális jellege és a zivatar szupercellás jellegéből adódóan tehát

könnyen lehet, hogy mezociklonális tornádó érhetett földet Jánkmajtison.

Magáról a tölcsérről azonban egyelőre nem érkezett sem videós, sem szóbeli megerősítés, így csak közvetett bizonyítékok lehetnek az esetleges tornádóra. Az eset nagyon hasonló a tavaly májusi, orosházai viharhoz, ahol szintén nem készült felvétel magáról tölcsérről, viszont akadtak szemtanúk, akik látták a földig érő tölcsért.

Borítókép: Szabó Ágnes

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2022.04.03 14:43


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Viharosra fordul az idő
20 kilométer magas hamufelhő és több ezer villám követte Ruang vulkán kitörését
Záporok, zivatarok jönnek május első napjaiban