Tomas, Merapi és többiek

Indonéziában nem nyugszik a Merapi vulkán, a Karibi térségben Tomas tombol, Szerbiában földrengés volt.

Nem nyugszik a Merapi sem

Indonézia legaktívabb vulkánjának kitörése következtében ezreket kellett evakuálni, a forró hamu halálos áldozatokat is követelt még bő egy hete. Szerdán azonban újra kitört a Merapi, mely október 26. óta, azaz az elmúlt egy hétben közel 40 ember halálát okozta. Újabb adag vulkáni hamu és törmelék került a légkörbe. Az országban összesen 129 aktív tűzhányó található.

Tomas is áldozatokat követelt

A Tomas nevű hurrikán még október 30-án alakult ki, azóta közel 1300 km-t tett meg. A Karibi térségben már 10-nél is több halálos áldozatot hagyott maga után, és bár jelenleg csak a trópusi vihar fokozatot éri el, várhatóan újra hurrikánná fog erősödni. A helyi meteorológusok előrejelzése szerint akár Haitit, Dominikát, Kubát is elérheti. 

Amikor a hurrikán lecsapott St. Luciára:

 

Megrengett a föld Szerbiában

Idáig két halálos áldozatot követelt az a közepes erősségű földmozgás, amely néhány perccel hajnali 2 óra előtt következett be szerdán Szerbiában. Az epicentrum a Belgrádtól 175 km-re délre fekvő Kraljevo városának közelében volt, attól 10 km-re északra, 27 km mélyen. A 70 ezer lakosú városban súlyos károk keletkeztek, ajtók, ablakok csapkolódtak, bútorok borultak és törtek össze. A földmozgást észlelőink jelentése szerint Hódmezővásárhelyen és Pécsett is érzékelni lehetett.

 

Forrás: Almanar, RSOE, HVG, NOAA

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2010.11.04 13:08


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hűl a tenger, mégis több lesz a hurrikán - hogyan lehetséges?
20 kilométer magas hamufelhő és több ezer villám követte Ruang vulkán kitörését
New Yorkban és Philadelphiában is rengett a föld