Országos havazás volt

Hazánk jelentős területén havazott, néhol 5 centinél is több hullott. A héten többször is számíthatunk hóesésre.

Tiszántúli havazás (7:50): Országszerte borult az ég, már csak keleten havazik, míg a dunántúli területeken többfelé csepereg az eső. Átlagosan 2-4 centi hó közti hóvastagságok mérhetőek, de a fővárosban helyenként 5-7 centi is hullott.

Keletre tolódott (0:50): Folyamatosan kelet felé helyeződik át a havazás, a Tiszántúlon is eleredt, míg a Dunántúlon már elállt.

Síkosak az utak (20:50): A Dunántúlon és Budapesten az utak síkosak, a 8-as úton Öskünél kamion borult árokba. Óvatosan közlekedjünk!

Jobbra 109ha049 észlelőnk fotója Budapestről, köszönjük!

Keleten még száraz az idő (19:35): Már a Baja-Gyöngyös vonalon jár a csapadékmező eleje, túlnyomórészt hó, az Alpokalján azonban havas eső, ónos eső esik.

Ónos eső is eshet (17:45): A nyugati országrész fölé a magasban enyhébb levegő áramlott, emiatt ebben a térségben átmenetileg ónos eső is eshet. Jelenleg az Alpokalján havas eső hullik, a Balaton nyugati csücskéből azonban már ónos esőt is jelentettek.

Budapesten is eleredt (16:30): Elérte a Duna vonalát a havazás, lassan terjed tovább kelet felé.

Hamarosan eléri a fővárost (15:20): Már a Szigetvár-Székesfehérvár vonalig nyúlik be a csapadékmező, nemsokára megjelennek az első hópihék Budapest nyugati kerületeiben is.

Már a Balatonnál is esik (13:30): A havazás eleje már a Győr-Veszprém vonalon jár. Az Eplényben található Síaréna a mai napon is várja a síelőket, este 8-ig lesznek nyitva. Élőkép »

Hogyan alakul a mai havazás? (11:55)

Havazik az Alpokalján (11:50): A Nagykanizsa-Győr vonaltól nyugatra már havazik, végre nem panaszkodhatnak az északnyugaton lakó "hóimádók" sem. A havazás fokozatosan fog kelet felé tolódni, jelenleg mindenütt fagypont körül alakulnak a hőmérsékletek.

Több helyen is -10 fok alá süllyedt a hőmérők higanyszála a reggeli órákra, mérőhálózatunk szerint többek között Pécelen, Gömörhorkán, valamint Jósvafőn is -12 fok közelében alakult a minimum-hőmérsékelt a leghidegebbet, -13 fokot pedig a Borsod megyei Szuhogyról jelentette egyik társadalmi észlelőnk. Közben az Alpokaljáról már havazást jelentettek észlelőink. (Jobbra Urbancsik Évi Facebook-profilunkra töltött képe, köszönjük!)

Délutántól havazás (tegnap 21:45): Reggel a fagyzugokban akár -15 fok is várható. Kedden aztán nyugat felől havazás érkezik. A nyugati határnál már a déli órákban, a Dunántúlon délután, Budapesten és a Duna vonalán este, a Tisza vonalán éjfél körül kezdődhet a havazás.

Előzmények

Vasárnap napközben érkezett az a melegfront, melynek felhőzetéből a keleti, északkeleti tájak kivételével egyre többfelé kezdett intenzíven esni a hó, a Nyugat-Dunántúlon pedig az eső. Estére a front mögötti meleg levegő nagyjából a Duna vonaláig jutott, így ekkorra már csak a Duna-Tisza közén és délkeleten maradt számottevő hóréteg. 

Éjszaka aztán észak felől hideg levegő zúdult hazánkba, miközben a Nyugat-Dunántúlon továbbra is jellemző volt a csapadékos idő, így reggelre már mindenhol havazásba váltott az eső, és a délelőtt első felében nyugaton, délnyugaton helyenként igen intenzív, sűrű hóesést tapasztalhattak az arrafelé élők, miközben a hőmérséklet is fagypontig zuhant. Ennek köszönhetően elsősorban Szombathely vonzáskörzetében alakult ki jelentősebb hóréteg, Söptén Tatra105 nevű észlelőnk nem sokkal fél 11 után például 14 cm-es hóvastagságot mért.

Délutánra délnyugaton is eláll a hóesés, éjszakára pedig az ország nagy része fölött kiderül az ég, lecsendesedik a szél, így igen hideg reggelre ébredhetünk, a legtöbb helyen -5 és -10 fok közé süllyed a hőmérséklet, de a hóval borított tájakon, valamint az Északi-középhegység szélvédett völgyeiben akár -12, -13 fokos fagy is előfordulhat.

A folytatásban is marad időjárásunk télies jellege, kedd délután nyugat felől újabb csapadékzóna érkezik, melyből az ország jelentős részén számíthatunk hóesésre, nyugaton havas esőre, esőre is, helyenként újabb 5-6 cm friss hó hullhat.

Szerdán átmenetileg kevesebb helyen, majd csütörtökön ismét több helyen kell csapadékra számítani, ekkor főleg északon és keleten hullhat jelentősebb mennyiségű hó, míg délebbre és nyugatabbra az érkező enyhébb levegő hatására inkább kisebb havas eső, eső valószínű. 

A hét utolsó napjaiban is marad a változékony, januárnak megfelelő hőmérsékletű időjárás.

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket nyomon követhetik itt.

A cikkünkben megjelent képek Luigi Photo, Scully18 és Balint39 fotói Táplánszentkeresztről és Szegedről, melyeket ezúton is köszönünk!

Szerző: Időkép
Megjelent: 2013.01.07 12:41


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Víz alatt az esztergomi Víziváros egy része
Aki nem látta, most megnézheti a részleges holdfogyatkozást
Részleges holdfogyatkozást is hoz a szeptemberi telihold