Többfelé trópusi éjszakán vagyunk túl

Az Alföldön nagy területen maradtak 20 fok fölött a minimumok, rekordenyhe volt az éjjel.

A mérések kezdete óta tegnap fordult elő elsőként, hogy ilyen későn 30 fok fölé melegedett a levegő, ezidáig 30 fok fölötti hőmérsékletet egy adott év során legutoljára október 6-án mértek, mégedig 1935-ben Szarvason (32,4 fok). Tegnap azonban Tiszaalpáron közel 3,5 fokkal dőlt meg az október 20-ára vonatkozó korábbi melegrekord, 30,3 fokot mért az OMSZ.

Trópusi éjszakánk volt

A rekordmeleg pénteket rendkívül enyhe hajnal követte, az Alföldön nagy területen maradt 20 fok fölött a hőmérséklet, méréseink szerint Kötegyánban csak 22,9 fokig hűlt le a levegő. Ez még délutáni maximumként is melegebbet jelentene az ilyenkor elvárhatónál.

Legalacsonyabb hőmérsékleti értékek szombatra virradóan

Éjjel már megjelentek az első zivatarok

Délnyugat felől ugyanakkor egy hidegfront is érkezett az éjszaka folyamán, amely eddig főként a Balatontól délre okozott többfelé jelentős mennyiségű csapadékot, Nagyatádon például 11 millimétert mért automatánk. A helyzet érdekessége, hogy a csapadék leginkább záporos formában érkezett, sőt a Balatontól délnyugatra és Pécs környékén az ég is megdörrent.

Lecsapó villámok Pécsett | Fotó: Dzsinike6

A zivatart itt viharos kifutószél kísérte, a Pécs-Pogány Repülőtéren található szélmérőnk nem sokkal 5 óra után 93 km/órás széllökést mért.

Hozzászólnál? Várunk Viber csoportunkban!

Borítókép: Agica424


Kikapcsoltátok a fűtést az októberi melegben?

◎ Igen

◎ Nem

Szerző: Időkép
Megjelent: 2023.10.21 7:57


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Északkelet felé robog a rendszer
27-28 fok is lehet délen péntek délután
Szupercellák követhetik holnap délután az éjszakai műsort