Több vendége is lesz a Holdnak

A hét második felében a Merkúrt, a Fiastyúkot és a Vénuszt is megpillanthatjuk majd a Hold közelében.

A hét második felében a csillagászat szerelmesei ismét kémlelhetik az eget, ugyanis újabb együttállásokat figyelhetünk majd meg. Április 21-én napnyugta után szűk egy órával már látható lehet az északnyugati ég alján a 2,8%-os holdsarló, valamint a horizonthoz közelebb, a Holdtól kissé jobbra a Merkúr is. A két égitest látszólagosan 5 fokos szöget zár majd be ekkor az esti égen. A sarló megfigyeléséhez a legideálisabb időpont 20 óra 30 perc körül ígérkezik - olvasható az Ng.24.hu oldalán.

A nyugati-északnyugati horizont felett az ég április 22-én este /Forrás: Stellarium-web.org/

Április 22-én sem maradunk együttállás nélkül, ezen az estén a Fiastyúk csatlakozik a 7,5%-os holdsarlóhoz a nyugati-északnyugati horizont közelében. Majd 23-án este a Hold újabb kísérőt kap, ekkor a Vénusz randevúzik a 12%-os Holddal az esti égen a nyugati-északnyugati horizont felett. Napnyugtától majdnem éjfélig bármikor megfigyelhetjük az együttállásukat, ekkor látszólagosan 2,5 fokra lesznek egymástól az égen. Érdekesség, hogy nagyon tiszta időben akár nappal is megpillanthatjuk majd a Holdat.

Mennyi felhő lehet az égen ezeken az estéken?

A jelenlegi számítások szerint péntek, szombat és vasárnap este is szakadozott lehet a felhőzet, illetve sokfelé csak kevés felhő lehet az égen, valamint derült tájakkal is találkozhatunk, így az ország nagy részén jó esély mutatkozik az együttállások megfigyelésére.

Forrás: Ng.24.hu

Borítókép: Babus Patrik /Salgótarján/ - a kép illusztráció


Megnézed majd az együttállásokat?

◎ Igen

◎ Nem

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2023.04.18 13:52


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Ezüsthidat rajzolt a hold a Balatonra
Visszatükröződött a Balaton felszínéről az éjszakai tűzgömb fénye
Vajon látjuk majd az év negyedik teliholdját?