Több mint 30 éve nem volt ilyen hideg január

Meglehetősen hideg volt az év első hónapja, éjszakánként gyakran -20 fok alá süllyedt a hőmérséklet.

1985 óta nem volt ilyen hideg a január Magyarországon, sok helyen több mint harmincéves hidegrekordok dőltek meg - írja közleményében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

-28 fokkal dőlt hidegrekord Tésán

Az új esztendő első napjaiban komoly hideghullám köszöntött be. Országos átlagban január 7-én volt a leghidegebb, akkor a napi középhőmérséklet -12,1 foknak adódott, ami több mint 10 fokkal maradt el a sokéves átlagtól. Másnap reggelre Tésán -28,1 fokig csökkent a hőmérséklet, ezzel több mint 30 éves hidegrekord dőlt meg. 

Automatáink és észlelőink által mért legalacsonyabb hőmérséklet január 8-án hajnalban

A hónap közepére egy ciklonnak köszönhetően átmenetileg enyhült az idő, viszont sokfelé havazott, vastagabb hótakaró délnyugaton, az Északi-középhegység térségében, a Dunakanyarban illetve az Alföldön alakult ki, Kékestetőt 15-ére 43 centiméter hó borította be.

Ismét -20 foknál hidegebb éjjelek jöttek

Az ezt követő nyugodt, anticiklonális időben a derült éjszakákon a szélcsendes a vastag hóval borított tájakon ismét sokfelé -15, nem egy helyen -20 foknál is hidegebb volt és a kialakuló hideg légpárna hatására napközben is több helyen bőven fagypont alatt maradt a hőmérséklet.

A hónap középhőmérséklet országos átlagban -5,8 foknak adódott, ez 4,8 fokkal kevesebb mint az 1981-2010-es átlag, 1901 óta ez volt a 10. leghidegebb január. 

Vastag jégtakaró a Balatonon - Redbeer fotója Balatonfűzfőről, köszönjük!

A Balaton vízfelszíne január 3-án fagyott be, mely fokozatosan hízva január 22-től elérte a 30 cm-es vastagságot, majd február elsején 32 cm-t is mértek.

Borítókép: Ráduly László

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2017.02.03 9:01


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Viszlát, fagy
Fagyott péntek reggel is: néhol -3 fokig hűlt a levegő
Még egy fagyos reggel