Több folyónk is csak centikre van a rekordalacsony vízállástól

Egyre kevesebb a víz sok folyónkban, és jelentős mértékű tartós utánpótlás sem érkezik.

Az aszályos, csapadékszegény időjárás folyóinkra is hatással van. Mivel régóta nem volt nagy területet érintő jelentős mennyiségű csapadék, ezért sok folyónkon nagyon alacsony a vízállás, illetve

több folyó egyes szakaszain a legalacsonyabb vízállás rekordját is megközelítette a vízszint.

Maros /Fotó: Bianka11/

Tisza /Fotó: Makka György/

Sok folyónk partja több méterrel, akár 10 méterrel is beljebb van, mint normál vízállás esetén, kilátszanak a homokpadok, valamint sok helyen száraz lábban lehet sétálni a meder egyes részein. Elsősorban az Északi-középhegység és az Alföld folyóin a legrosszabb a helyzet, sok folyó bizonyos szakaszokon kevesebb mint 10 cm-re van attól, hogy a valaha mért legkisebb vízállás rekordját megdöntse.

A Tisza Szolnoknál mindössze 1 cm-re van a valaha mért legkisebb vízállástól,

de az Ipoly Nógrádszakálnál is csak 2 cm-rel marad el a negatív rekord beállításától. A Sajó Felsőzsolcánál, valamint a Tisza Kisköre alsónál 5 cm-rel, a Bódva Szendrőnél és a Hernád Gesztelynél szintén csak 8 cm-rel van magasabban a legkisebb víz értékétől. De rendkívül alacsony a vízállás a Szamoson, a Zagyván és a Maroson is.

Grafikonok forrása: Hydroinfo.hu

A következő napokban sem várható a folyók vízgyűjtőjén nagy területet érintő tartós, kiadós esőzés,

csupán lokális jelleggel alakulhatnak ki záporok, zivatarok, melyek csak kis mértékben segíthetik a folyók vízszintjének emelését. Egyes folyószakaszokon így 20-50 cm-rel is megemelkedhet pár napra a vízállás, de nem minden folyó esetében lesz ez igaz. Utána viszont sajnos ismét nem várható jelentős utánpótlás csapadék szempontjából, így újból visszatérhet a folyók vízszintje a rekordalacsony vízállás közelébe.

Borítókép: Makka György /Tisza/

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2022.07.05 13:22


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szerdán befejezték a Balaton vízeresztését
Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne
Újra van elég víz a Velencei-tóban