Titkos kamera a MASAT-ban

Teljes titokban készült el az első magyar műholdkép. Tekintse meg az első felvételeket!

Egy hónappal ezelőtt lőtték fel és állították sikeresen pályára a BME oktatói és hallgatói munkájából megalkotott első magyar műholdat, a MASAT-1-et. Az eseményt akkor élőben közvetítettük.

A kilövést követő napokban rendre érkeztek a sikeres manőverekről és rádióvételekről a beszámolók, azonban a csapatnak a fenti eredményeken túl egy további témában is jár az elismerés: titokban kamerát szereltek a mindössze 10x10x10 centiméteres, 1 kilogrammos műholdba, melyet hétpecsétes titokként kezeltek - egészen mostanáig.

Múlt szerdán, azaz 2012. március 8-án 13 óra 37 perckor született meg az első magyar műholdkép, mely Afrika keleti partvonalát kapta lencsevégre (fent, balra).

Az elmúlt egy hétben a műhold több képet is készített, ezeken a műhold forgásából adódóan jellemzően a Föld déli féltekéje, ill. a Nap látható. A MASAT-1 az antenna sugárzási irányával ellentétes oldalán hordozza a kamera lencséjét, mely a mágneses iránystabilizáció miatt csak déli sarkkör közelében billen úgy, hogy a kamera nézzen a Föld felé.

Ha kedvezőek a feltételek, akkor a felvételt 640x480 pixeles felbontásban képes elkészíteni az eszköz, melyet eltárol, és később képes a felszíni vevőállomásra sugározni. Mivel egy vevőállomás feletti áthaladás alig 10 percig tart, így egy kép több részletre bontva is letölthető.

Természetesen a képek minősége nem versenyzik millárd forintos költségű időjárási műholdak képminőségével, mégis úttörőként vonulhat be a MASAT-1 a magyar űrkutatás történetébe.

További információk a MASAT honlapján.

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2012.03.15 1:45


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Dínófelhő támadta meg Európát
Benézett északkeletre a ciklon szeme
Egy hatalmas 7-es jelent meg a Csendes-óceán felett