Tikkasztó hétköznapok

Már-már a kánikula fogalmát is kimerítő hőségre számíthatunk a következő napokban, óvjuk egészségünket!

Az OMSZ több régióra is harmadfokú hőségriasztást adott ki, a napi középhőmérsékletek ugyanis többfelé meghaladhatják a 27 fokot.

A maximumok jóval az ilyenkor megszokottnál magasabban alakulnak, igazi kánikula várható, elvétve alakulhatnak ki frissítő záporok, zivatarok. A maximumok kedden már 32-36°C körül, szerdától péntekig pedig még helyenként ennél magasabban is alakulhatnak makd.

extrém UV sugárzás miatt 11-15 óra között veszélyes a napon tartózkodni, ugyanis még magas faktorszámú fényvédő termékek mellett is leéghet a bőr. Emellett ha nem fogyasztunk megfelelő mennyiségű folyadékot (2-3 liter/nap), könnyen kiszáradhatunk, s ez fejfájáshoz, szédüléshez, súlyosabb esetekben ájuláshoz vezethet. A meleg miatt hőgutát is kaphatunk, a túlzott napozás pedig napszúráshoz vezethet, mely ugyancsak súlyos tüneteket okozhat: láz, hidegrázás, fejfájás, szédülés, hányás. Otthonunkban a szellőzést mindenképpen halasszuk az esti órákra.

A hét vége felé egy hullámzó frontálzóna mentén előreláthatólag már többfelé pattanhatnak majd ki zivatarok, ám ezek csak átmeneti felfrissülést hozhatnak, a hőmérsékletek ugyanis ekkor is jóval 30 fok felett fognak még alakulni, a hőség csak lassan fog csillapodni. 

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2010.07.12 16:54


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Itt az újabb nyári nap, októberben már a második
Jön az újabb nyári nap, ma délen 27 fok lesz
Nyárias október: néhol a 25 fokot is átléptük