Teniszlabda nagyságú jég

Hétfőn többfelé vonultak jégesővel és felhőszakadással kísért zivatarok, Orosházán 6 cm-es jég is hullott. Videóval.

Frissítve: videó a cikk alján!

Tegnapi közvetítésünk ide kattintva olvasható vissza

Egy hosszan elnyúló, hullámzó fronálzóna alakította időjárásunkat, amely a meleg nedves szállítószalag megfelelő elhelyezkedésével együtt kiváló feltételeket nyújtott a zivatarok kialakulásához. Végre felfrissült a levegő, a hőmérsékletek ma már néhány fokkal alacsonyabban alakultak, kivéve a déli megyéinket, ahol továbbra is jóval 30 fok felett alakultak a maximumok.

Hajnalban a Dél-Alföldön voltak intenzív zivatarok, majd kora délelőtt Budapesttől délre alakult ki egy hatalmas szupercella, illetve az Északi-középhegység felé is intenzív cellák tartottak. Egy, a Velencei-tó mellett képződött cella már a fővárost is elérte, a radarképen egy közel Budapest nagyságú piros intenzitású zivatarcella mozgott, több kerületből is érkeztek jégesőről, hatalmas lecsapó villámokról szóló jelentések.

Később két zivatarrendszer is kifejlődött a Duna-Tisza közén, melyek egymást követve, egészen Szlovákiáig felnyúlva haladtak kelet-északkelet felé. A konvektív rendszer órákig fent állt, számos helyen okozott felhőszakadást, jégesőt.

A vonalba rendeződött mezoléptékű konvektív rendszer lassan elhagyta kelet felé az országot, ám sajnos a határ mentén néhány települést rendesen meg is tépázott, számos fát és villanyoszlopot kicsavart a földből, egyes területeken a termésben is komoly károkat okozott.

Kunhegyesen a jég több hektáron a földdel tette egyenlővé a kultúrnövényeket. Északnyugaton és később a Duna-Tisza közén is több cella kipattant, Orosházán teniszlabda méretű, 6 cm-es jég is hullott.

 

Köszönjük azt a rengeteg káprázatos felvételt, amelyet eljuttattak szerkesztőségünkbe!

Frissítve: Pernyák Sándor tűzoltó alezredes nyilatkozatát olvashatjuk  a Heti Válasz oldalán, elmondása szerint kétmilliárd forintra tehető a hétfőn az ingatlanokban keletkezett kár Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, mely a mezőgazdasági károkat nem is tartalmazza. Az orkán erejű szél háztetőket szakított le, számos helyen tönkretette az egész termést, megtépázta a fákat, a szőlőt, a kukoricást is. Viharkárok fotókon >>

Frissítve (16:15): Nagy László és Varju Mihály tényfeltáró videója a viharkárokról. A videóban 3:20-nál 8 centiméteres jégdarabról is mutatnak mobiltelefonos fényképet.

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2010.06.14 23:35


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hó és jég, reggel dér fehérített
Hidegfront szakítja meg a melegedést
Tuba Budapest felett, gyönyörű szivárványok és látványos virgák az országban