Télies idő márciusban

Naptárilag beköszöntött a tavasz, ennek ellenére a hét második felében újra télies hőmérsékletekre, hózáporokra számíthatunk.

heves, jégesővel kísért zivatarcella vonult a Dunántúlon, a hét második felétől azonban egyre fagyosabb, sarkvidéki eredetű levegő árasztja el a Kárpát-medence, így hazánk térségét is, melynek köszönhetően éjszakánként újra fagypont alatti hőmérsékletekre számíthatunk.

A jelenlegi számítások alapján az elkövetkezendő 1,5-2 hétben a 30 éves átlagtól alacsonyabb hőmérsékletekre, hidegebb időre készülhetünk, egy időre újra elővehetjük vastagabb kabátjainkat, sáljainkat.

A szerdai nap folyamán az ország túlnyomó részén még a napsütésé lesz a főszerep, így érdemesebb lesz minél több időt a szabadban töltenünk, kihasználva a napos időszakok jótékony hatását, az esti óráktól kezdődően ugyanis délnyugat felől újra megnövekszik a felhőzet.

Csütörtökön már borongósabb időre számíthatunk, déli megyéinkben az eső mellett havas eső, a magasabban fekvő területeken akár hó is hullhat (főleg délnyugaton). Délután eleinte a Dél-Dunántúlon élénkülhet meg  a légmozgás, majd az esti óráktól kezdődően az északi-északkeleti irányúra forduló szelet a Dunántúlon és északkeleten erős, helyenként akár viharos lökések is kísérhetik. Gyengül a nappali felmelegedés, a legmelegebb órákban is mindössze 2 és 7°C közötti értékeket mérhetünk majd, holott az ezt megelőző napokban még 10 °C feletti maximumokat mutattak a hőmérők.

A szeles idő tovább ronthatja hőérzétünket, illetve a magasban történő hidegadvekció miatt a frontérzékenyeknél hidegfronti tünetek jelentkezhetnek. Ilyenkor erősödhetnek a reumatikusés a görcsös hasi panaszok, a gyomorfekélyes betegek állapota romlik, gyakoribbá válnak a szívkoszorúér-meszesedés okozta fájdalmak. Ezen kívül a szeles időjárás hatására egyeseknél migrénes fejfájás is jelentkezhet.

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2010.03.03 14:04


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Zivatarok robbantak ki, miközben keleten meglett a 30 fok
Meteorzápor jön vasárnap hajnalban
Főn melegíti a levegőt a Mátra, Bükk és a Zemplén lábánál