Telepítési útmutató

Elhelyezési útmutató a kültéri komplett IP időjárási állomáshoz.

Az egyes érzékelők telepítési helyének kiválasztása, a kiválasztott hely megfelelőségének ellenőrzése (meteorológiai szempontok).

Megjegyzés: az alábbi ábrák egy saját állványzattal rendelkező teljes időjárás-állomás elhelyezését szemléltetik. Amennyiben az IP modul zárt térben (pl. padlástérben) kerül elhelyezésre, akkor a szél- és csapadékmérő szenzorok elhelyezhetőek bármilyen, a tetőgerinc fölé nyúló antenna vagy zászlórúdon, stb; ebben az esetben viszont a hőmérő szenzor kábelét kell a függetlenül (növényzettel borított talaj fölött telepített) hőmérőházhoz eljuttatni.

Szélmérő

A szél mérését ideálisan 10 méteres magasságban végezzük, de ha ez nem lehetséges, akkor 5-15 m között bármilyen relatíve nyitott területen lévő hely megfelel. Lehetőleg kerüljük el a nagyobb tereptárgyak közelségét (mint pl. épületek, tornyok, fák, stb.), hiszen ezek a szél módosulását, turbulenciát okozhatnak, s ezáltal irreális értékeket mutathat a műszer. A környező akadályoktól (fák, falak, épületek) legalább magasságuk 2-4x-es távolságára érdemes elhelyezni a  műszert.

Figyelem, a szélmérőt úgy kell telepíteni, hogy az oldalán látható „N” betű (north = észak ) észak felé nézzen!

Árnyékolóház elhelyezése

Az egységet lehetőleg füves (alacsony érdességű) terület (semmiképp sem aszfalt, beton) felett, 2 méteres magasságban kell elhelyezni, távol minden hőt kibocsátó tárgytól (pl. kémény, légkondícionáló, stb.)

5-6 méteres sugarú körben ne legyen semmilyen hőt kibocsájtó tereptárgy a környezetében (betonos, kavicsos...) és a növényzet se legyen azon belül magasabb, mint fél méter.

Csapadékmérő

Ezt a szenzort is a tereptárgyaktól távol kell elhelyezni, lehetőleg úgy, hogy a csapadékmérő pereme a talaj felett vízszintesen, legalább 1 méteres magasságban legyen úgy, hogy körbe 45 fokos szögben akadálymentesen hullhasson bele a csapadék. Kerüljük azokat a helyeket, ahol szeles időben fák, falak, tereptárgyak miatt takarásba kerülhet a műszer, és nem tud belehullani a csapadék.

A téglatest alakú csapadékmérő teteje a 2 hosszanti oldalán egy csavarhúzóval megemelhető, majd levehető. Hengeres csapadékmérőnél kézzel lehet levenni a tetejét, elfordítva oldalirányba.

Karbantartás, tisztítás

 

Borítókép: Vini64

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2019.12.24 12:28


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A Balaton 23, a Velencei-tó 25 fokos
Már előrendelhető a másodperces szélmérő
Még precízebb szélmérőt tesztelünk