Tél a Közel-Keleten

Havazás, árvíz és viharos szél sújtja a Közel-Kelet több országát.

Rendkívüli téli időjárás uralkodik több országban is a Közel-Keleten, különösen Szíriában, ahol több ezer ember kénytelen sátrakban elviselni a szokatlan hideget.

A heves hóviharokat követően nagyon hideg levegő árasztotta el a térséget, mely többek között Törökországban és Libanonban is több menekülttábort érint. Szíriában rendkívüli intézkedéseket kellett bevezetni az emberek biztonsága érdekében az elmúlt napok havazása és heves esőzései miatt. Vannak olyan települések, ahol alapvető szükségleteket, mint például vizet, kenyeret, áramot sem tudnak szolgáltatni.

Szíriában, Jordániában, Libanonban és Izraelben is 5 és 10°C között van a hőmérséklet, ez ilyenkor az átlagnak megfelelő érték, de ezen a télen eddig ebben a régióban átlag felett alakult a hőmérséklet. Azonban nagyon erős, helyenként viharos szél fúj, többfelé 70 km/h feletti értékeket mértek, így a hőérzet sokkal alacsonyabb. Jeruzsálemben 10-15 centiméternyi hó hullott, mely megbénította a közlekedést. A 20 éve nem látott havazás miatt nem nyitottak ki az iskolák, a 900 méter magasan fekvő Szafedban pedig 30 centiméternyi a hóvastagság. A szerdai és csütörtöki hidegebb napok után az előrejelzések szerint már melegedni fog a levegő.

Ciszjordániában ötszáznál is többen sérültek meg és négyszáznál is több ház semmisült meg egy heves vihart követő áradásban, valamint több tucat otthonban is károk keletkeztek. Sajnos ketten életüket vesztették, mikor egy taxiban ülve elragadta őket az ár. Salfit tartományban 530 embernél is többet kellett kimenekíteni az ár fogságából. A térségbe hideg légtömegek érkeztek, emiatt alakultak ki viharok, zivatarok, jégesők.

A jordániai Ammanban lévő menekülttáborban 4°C alatti hőmérsékletet mértek, valamint viharos szél fúj. A szakadó eső és a többfelé erős havazás miatt az ország jelentős része megbénult, a legtöbb kormány- és köztisztviselői hivatal szerdán zárva maradt és csütörtökön sem nyitottak ki. Az előrejelzések szerint a következő napokban Ammanban a hőmérséklet fagypont alá csökkenhet. Ezen a területen az elmúlt három nap alatt 101 milliméter csapadék hullott, ezzel szemben a januári átlagos csapadékmennyiség 63 milliméter. Ezen a területen évente átlagosan egyszer szokott esni a hó. A királyságban kedden és szerdán összesen 757 közlekedési baleset történt az időjárás miatt.

Törökországban is gondot okozott a havazás, Isztambul közlekedése megbénult, valamint 39 induló repülőjáratot is törölni kellett. Libanonban 25 beduincsalád sátrát, valamint egy országutat is elárasztott a víz. A havazás miatt az ország más részein a hadseregnek lakosokat kellett evakuálni. Egyiptomban a heves esőzések, a viharos szél és a rossz látási viszonyok miatt Alexandria és Dahila kikötője több napja nem üzemel, a Nílus-delta több városában leállították a halászatot.

A szíriai menekült gyerekeket sem kíméli az időjárás, egészségügyi problémák, hasmenés, dehidratáció keseríti meg a mindennapokat, nincs meleg víz, sem megfelelő ruházat, sem takaró, nem beszélve a szükséges élelmiszerekről.

Forrás: cnn.com, hirado.hu, ctvnews.ca, syracuse.com, foxnews.com

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2013.01.10 14:02


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

4-5 centi friss hó borította a Kékest
Mediterrán ciklon okoz havazást az Alpokban és az Appenninekben
Elöntötte a Balaton a badacsonyi strandot