Teknősök segítik a ciklonok előrejelzését

Egy európai kutatási projekt az Indiai-óceánon teknősök segítségével tanulmányozza a trópusi ciklonokat.

A hurrikánnal azonos kialakulású és felépítésű trópusi ciklonok (a térségben az elnevezés csak "ciklonok") rendszeresen sújtják az Indiai-óceán partjainál fekvő államokat, szigeteket. A RenovRisk Ciklonok elnevezésű európai kutatási projekt részeként az itt élő teknősöket GPS-szel és hőmérővel szerelik fel, és az így beérkező adatok segítségével tanulmányozzák a ciklonokat, és javítsanak az előrejelzésükön - írja az EuroNews.

A 85 %-ban EU-s projektnek többek közt a Meteo France szakemberei dolgoznak, ők franciaországi központjukban tanulmányozzák a teknősök által közvetített adatokat. A teknősök hátára (páncéljának tetejére) szerelt eszköz méri a víz hőmérsékletét, és GPS jelet is szolgáltat. Az adatok rendkívüli mélységekből, akár 300 méter mélyről is érkezhetnek.

A trópusokon kialakuló ciklonok (akárcsak a hurrikánok) az energiát a tengerből merítik, és hatalmas erővel, minden évben pusztító viharként csapnak le a szárazföldekre. Mivel a globális felmelegedés miatt a kutatók a jövőben a jelenség erősödésére, szélsőségesebb eseményekre számítanak, rendkívül fontos, hogy a meteorológiai adatokat és az óceánból kinyert plusz információt összevetve javítsanak ezen viharok előjelezhetőségén, és jobban megismerjék kialakulásukat, fizikai működésüket, haladási irányukat.

A projekt fő célkitűzései:

* javítani a modellezési eszközöket és a ciklonokról alkotott tudást az Indiai-óceán szigeteinél,

* a ciklonok hatásainak kutatása meteorológiai és óceanográfiai jellemzők alapján,

* megismerni a ciklonok tulajdonságait és veszélyeit, majd megelőzni a pusztítást.

Forrás: EuroNews

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2020.03.31 15:04


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A híres Acapulcora csap le az Otis hurrikán Mexikóban
Újabb tájfun tart Tajvan felé
Elérte Floridát a 200 km/h-s széllel tomboló Idalia hurrikán