Távoli osztrák zivatar okozott alkonyati fényjátékot

Látványos alkonyati sugarakat és ellen sugarakat okozott az az osztrák zivatar, melyet még Dunaújvárosból is megpillanthattunk.

Péntek este nem voltak vörösen, sárgasan izzó felhők az alkonyati égen, mégis különleges naplementében volt részük a Dél-Dunántúlon élőknek. Ehhez csak egy távoli zivatarra volt szükség valahol Ausztria belsejében, ami éppen kitakarta a horizont alatt lévő Nap sugarait, és látványos alkonyati (krepuszkuláris) és alkonyati ellen (antikrepuszkuláris) sugarakat vetett a tájra. 

A gyönyörű légköroptikai jelenségről számos fotó készült, valamint webkameráinknak is sikerült szép felvételeket készíteni.

Üzemeltető: Basic Security Kft

Ancsi0426 fotója Pécsről

Éva Zsombor fotója Pécsről

Andrea831111 fotója Pécsről

Grf fotója Pécsről

Hogy mégis mennyire távoli zivatarnak köszönhetjük ezeket a gyönyörű sugarakat, arról az alábbi videóban kaphatunk információt, melyben a különböző távolságra lévő webkameráink felvételein láthatjuk, hogyan tör a magasba a magányos üllő.

A zivatar Salzburg tartomány keleti részén fekvő Tamsweg városának közelében alakult ki naplemente idején. Teljesen átlagos méretű zivatarról van szó, mégis nagyon nagy távolságról lehetett látni: még a kb. 390 km fekvő Dunaújvárosból is esélyünk lehetett megpillantani az üllőjét, például egy panel lakás sokadik emeletének ablakából.

Ehhez persze az kellett, hogy ő legyen az egyetlen zivatarfelhő az amúgy szinte felhőmentes nyugati horizonton és persze az sem volt utolsó szempont, hogy maga légkör is elég tiszta volt ahhoz, hogy odáig ellássunk.

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2020.08.22 11:21


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Alapos útmosás, jégeső kísérte a zivatarokat
Szivárványtengerben úsztunk
Viharosra fordul az idő