Tavaszt hoz Európa nagy részére az új év

Nagyon nagy pozitív hőmérsékleti anomália alakul ki kontinensünk jelentős részén.

Hamarosan itt az új év, de az időjárás nem az igazi telet idézi. Olyannyira nem, hogy Európa legnagyobb részén jelentős pozitív hőmérsékleti anomáliával indul 2023. Ez azt jelenti, hogy az átlagos hőmérsékleti értékekhez képest 2 méteres magasságban a kontinens legnagyobb részén melegebb idővel indul a következő év.

De mennyivel lesz melegebb?

Nagyon nagy lesz az elérés az átlaghoz képest, szinte mindenhol jelentősen enyhébb idővel indul az új év. A kontinens nagy részén nem lesz ritka a 12-16°C-os pozitív hőmérsékleti anomália sem január 1-én napközben, ami a 2 méteren mért hőmérsékletet illeti, de máshol is 8-12°C-kal lesz melegebb a sokéves átlaghoz képest. Az átlaghoz képesti eltérés hazánkban is 12-16°C között alakul. Az ilyen mértékű hőmérsékleti anomália nemcsak a kontinens középső, nyugati és déli tájain lesz jellemző, hanem a keleti, az északkeleti és az északi régiókban is. Átlag alatti értékekkel igazából csak Izland térségében, valamint helyenként Nagy-Britannia északnyugati, illetve Skandinávia nyugati tájain találkozhatunk.

Adatok forrása: ECMWF

Fenti térképünkön a január 1-én napközben várható hőmérsékleti anomáliát jelenítettük meg 2 méteres magasságban, tehát a térképről azt olvashatjuk le, hogy hol hány fokkal várható melegebb idő a sokéves átlaghoz képest.

Borítókép: Hazafi83


Örülsz az enyhe téli időnek?

◎ Igen, mert nem szeretem a hideget és a havat

◎ Nem, mert télen legyen hideg és hó

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2022.12.29 14:01


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Főn melegítette a levegőt a Mátra, Bükk és a Zemplén lábánál
Egész Közép-Európában nálunk van a legmelegebb
Délnyugaton csak 15, északkeleten 27 fok lesz ma