Tavasziasabb volt az elmúlt karácsony, mint az idei húsvét

Sokfelé 2022. karácsonya tavasziasabb időjárás közepette telt el, mint a mostani húsvétunk.

Kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy felcserélődtek az ünnepek időjárása. Amíg a legutóbbi karácsonykor sokfelé kora tavaszias időben volt részünk, sőt, a fővárosban december 24-én napi melegrekord is dőlt, addig az idei húsvétnak voltak olyan napjai, amikor havazott az ország egyes részein, valamint a Börzsöny, a Bakony és a Kőszegi-hegység sem maradt ki az áprilisi télből.

Fotó: Bíró Klaudia /Földes/ - 2023. április 7.

Ha összevetjük a két ünnep napjait, akkor láthatjuk, hogy az elmúlt karácsony három napján többfelé mértünk magasabb csúcsértékeket, mint az idei húsvét nagypéntekjén és nagyszombatján. Karácsonykor többfelé mutattak 12-15 fokot, sőt december 26-án 16-17 fokot is a hőmérők, míg nagypénteken és nagyszombaton csak 10-12 fokig melegedett a levegő az enyhébb időnek örvendő tájakon, sokfelé 10 fok alatt maradtak a maximumok, több tájegységünkön pedig csak 4-6 fok körüli csúcsértékek voltak a jellemzők. A hőmérséklet-eloszlás másként nézett ki karácsony második napján, mint húsvétvasárnap, ami azt jelenti, hogy december 26-án a déli tájakon volt legenyhébb az idő, április 9-én viszont keleten, északkeleten mutatták a legmagasabb értékeket a hőmérők. Emiatt voltak olyan tájai az országnak, ahol húsvétvasárnap is hűvösebb volt, mint december 26-án.

Fotó: Kiss Csaba /Pécs/ - 2022. december 29.

Húsvéthétfőn, azaz ma már általában 9 és 18 fok között alakulnak a maximumok, így az idei húsvéthétfőre már mondhatjuk, hogy nagyjából az évszaknak megfelelően alakul a napi csúcshőmérséklet az országos átlagot tekintve, viszont az idei húsvét első három napjának maximum-hőmérsékleteinek az átlaga kevéssel alacsonyabban alakult, mint a 2022-es karácsony három napjának maximum-hőmérsékleteinek az átlaga.

Nézzük térképesen is, hogyan alakultak az ünnepnapok hőmérsékletei:

2022. december 24-ei maximum-hőmérséklet

2022. december 25-ei maximum-hőmérséklet

2022. december 26-ai maximum-hőmérséklet

2023. április 7-ei maximum-hőmérséklet

2023. április 8-ai maximum-hőmérséklet

2023. április 9-ei maximum-hőmérséklet

Borítókép: Szigeti Julianna /Komlódtótfalu/


Meg voltál elégedve az idei húsvéti időjárással?

◎ Igen

◎ nem

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2023.04.10 15:22


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Több, mint 10 fokos kontrasztot okozott a front észak és dél között
Délnyugaton csak 15, északkeleten 27 fok lesz ma
Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne