Tavaszi színkavalkád a magasból

Gyönyörű élénksárgán világítanak a repceföldek a Transdanubian Balloon Project léggömbjének fedélzetéről nézve.

Az Időképpel már többször is sikeresen együttműködő, a Hegyi Norbert vezetésével létrejött, korábban "Pannon Közeli Világűr Project" néven összeállt csapat ismét csodaszép felvételekkel kápráztat el minket - immár TransDanubian Balloon Project néven. A csapat képes beszámolója következik - 

"Felküldtünk újra egy szondát a közeli világűrbe. A közeli világűr - ahol a szondánk járt -  a Föld légkörének részét képezi. 20 és 100 km-es magasság között, azaz a repülőgépek magassága felett és a világűr határa alatt helyezkedik el.

Ballonunkat és alatta függő szondánkat Keszthelyről indítottuk 2015. május 2-án 12:24-kor. A földet érés Dombóvártól nem messze történt 13:59-kor. Csúcsmagasságunk 31 km, precízebben 31.320 méter volt. A légvonalban megtett távolság 76 km volt.

A meteorológiai ballon alatt függött a szonda egy ejtőernyőn. 

A szonda felépítése néhány mondatban is összefoglalható, de természetesen csak nagyon leegyszerűsített formában. A szondatest egy hungarocell dobozból áll, melynek a belsejében az elektronikai eszközök helyezkednek el.

Szondakövető rendszerünk mobiltelefonokkal és speciális nyomkövető rendszerrel van felszerelve. A szonda belsejében helyezkedik még el egy fényképezőgép. A belső térbe raktunk egy üzenetet és néhány játék figurát. A szondatest kívülről fényvisszaverő anyagokkal van bevonva, melyek az éjszakai vagy a sűrű sötét erdőkben való megtalálást segítik.

A szondatesten kívül helyezkednek el a látványos videókat készítő GoPro kameráink is. Itt meg kell állapítanom, hogy az egyik elé rendszerint valamilyen tárgyat szoktunk elhelyezni. Most ez a kis űrhajós figura és a mögötte látható első magyarországi űrturista(szalámi) volt!  

 

Most pedig következzenek képek és videók!

Hegyi Norbert (Transdanubian Balloon Project)"

Köszönjük!

Szerző: Időkép
Megjelent: 2015.05.11 15:50


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Gázballonok lepték el a Dél-Dunántúlt
Február 15-től a zuhanó ballonok adatait is használják
Rendkívüli szondaeresztéssel készülnek a havazásra