Tavasz a sípályákon

Európa alacsonyabban fekvő síterepein erősen olvad a hó, tegnap Grazban megdőlt a melegrekord.

Lassan egész Európát beteríti a januári tavasz. Erősen olvad a hó a pályákon, és sajnos rohamtempóban a pályák mellett. Az alacsonyabban fekvő területek komoly próbatétel előtt állnak. Amíg nem érkezik meg a következő lehűlés és a havazás, addig érdemesebb a magasabban fekvő síterepeket megcélozni - olvashatjuk a&nbsp oldalán.

Szombaton Graz volt Ausztria egyik legmelegebb települése, délben 14,1 fokot mutatott a hőmérő. Ezzel jócskán megdőlt a január 15-i osztrák melegrekord, utoljára 1968-ban mértek hasonló meleget, az akkori rekordot 2,5 fokkal szárnyalta túl a tegnapi érték. A következő napokban is marad az enyhe idő.

Hétfőtől nagyon lassan csökken a hőmérséklet, de a helyzet csak lassan javul. Keddről szerdára virradó éjszaka már 500-700 méterre süllyedhet a fagyhatár, a magasabban fekvő síterepeken legalább kifagyhatnak reggelre a sípályák.

A schladmingi (Planai) síterep üzemeltetője szerint semmi gondot nem okoz a hirtelen jött meleg idő, hiszen a múlt heti fagyok alatt rengeteg műhavat gyártottak és tároztak be, így a meleg első napjai biztosan nem jelentenek még veszélyt. A híres kitzbüheli síverseny szervezői is kijelentették, hogy a pálya még most is remek állapotban van, a 15 fokos meleg sem tett benne komoly kárt, és két hét múlva mindenképpen megrendezik a világ egyik legjobban várt versenyét.

Nem annyira biztosak ebben a szlovénok. Hétvégén Mariborban rendeznének női futamokat, de a szervezők küzdenek az időjárással. Meleg van, esik az eső, már kénytelenek vegyszereket szórni a hegyoldalba, hogy lehessen versenyeket rendezni.

Svájcban a helyi meteorológiai intézet +4 és 8 fok közötti hőmérsékletet jósol a hétvégére 2000 méteres magasságban. Egyre több pályát kénytelenek bezárni, van olyan síterep, (Ebenalp) ahol már csak egy liftet tudnak üzemeltetni.

Az Alpok nyugati oldala, főleg a francia rész, valamivel szerencsésebbnek tűnik a következő hétre, hiszen hétfőtől visszatérhet a tél. Lehűl a levegő, és a hóhatár 2000 méterről leszáll 1000 méterre, és újra havazhat a magasabb részeken.

Forrás: 

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2011.01.15 19:56


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Kelvin-Helmholtz felhők hullámoztak át a Balaton fölött
Délnyugaton csak 15, északkeleten 27 fok lesz ma
Radarkép az Apple Watch számlapon