Tavaly ilyenkor 30 cm-es hó volt Bánkúton

2021. okóber 14-e reggelére jelentős mennyiségű hó hullott a Bükk legmagasabb részein.

Október közepét írjuk, és még mindig 20 fok körül alakulnak a délutáni órákban a maximumok, vasárnap, hétfőn és kedden pedig még egy-két fokkal magasabb csúcsértékekre is számíthatunk, helyenként megközelíthetjük a 25 fokot is, tehát élvezhetjük a vénasszonyok nyarát. Egy évvel ezelőtt, azaz 2021. október 14-én az ország legnagyobb részén viszont csak 9 és 16 fok között alakult a legmagasabb hőmérséklet, a magasabb hegycsúcsainkon pedig még ennél is hűvösebb volt.

Maximum-hőmérséklet /2021. október 14-e délután/

Ugyanakkor október 13-án délután, este egy hidegfront mögötti konvergenciavonal hatására a Bükk-Debrecen vonalon, valamint Miskolc környékén helyenként 15-20 mm csapadék hullott. A magasban érkező hideg levegőnek köszönhetően a Bükkben és a Mátrában havazásba váltott az eső, valamint a legmagasabb csúcsainkon fagypont köré hűlt a levegő már a délutáni órákban, mely biztosította azt, hogy a csapadék hó formájában érkezzen.

Minimum-hőmérséklet /2021. október 14-e reggel/

Ahogy arról tavaly is beszámoltunk, Bánkúton már 13-án este elérte a hóréteg vastagsága a 10 cm-t, amely aztán tovább gyarapodott, és október 14-én reggel már 30 centis hótakaró fedte be a hegycsúcsot.

Fotó: Fehér Sas Panzió

A korán jött tél sajnos több fakidőlést is okozott, a még lombos növények ugyanis nem bírták az ágaikra nehezedő vizes, tapadó hó súlyát.

Fotó: Fehér Sas Panzió

Borítókép: Fehér Sas Panzió

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2022.10.14 12:29


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Medve toppant Pest megyébe
-11 fok volt hajnalban a Bükk-fennsíkon
51 fokot mértek Mexikóban csütörtökön