Most érdemes nyaralni menni

Hétfőtől beköszönt hazánkban az idei nyár második nagyobb tartós kánikulai időszaka.

A szombati átmeneti kismértékű lehűlést követően a jövő hét elejétől újra egyre többfelé lépi át a hőmérő higanyszála a 30°C-ot, szerdától péntekig nem egy helyen 35°C fölötti forróság sem kizárt. Ma a hajnali órákra az ország döntő részén jelentősen felfrissült a levegő, az Északi-középhegység völgyeiben helyenként 10°C alá csökkent a hőmérséklet, mint az archív hőtérképünkön is látható. Napközben azonban a legtöbb helyen már ismét 30°C közelébe emelkedik a hőmérséklet, a jelentős felmelegedés pedig holnaptól tovább folytatódik. 

Mindennek oka, hogy a tegnap átvonult gyenge hidegfront nyomában egy anticiklon épült ki hazánk fölött, melynek úgynevezett hátoldalán a következő napokban tartós déli, délnyugati áramlással igen meleg, afrikai eredetű légtömegek érkeznek nemcsak hazánkba, de az egész közép-európai térségbe. A GFS és az ECMWF modellek augusztus 24. 00 UTC-re (magyar idő szerint szerda hajnali 2 órára) szóló 850 hPa-os szinten hőmérséklet előrejelzési térképein jól látható, hogy nagy területen 20°C fölé emelkedik ezen a főizobárszinten a hőmérséklet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez a 850 hPa-os főizobárszint a napokban valahol a tengerszint fölötti 1500-1600 méter magasságában fog elhelyezkedni. A vertikális hőmérsékleti gradiens ilyen időjárási körülmények között kb. 1°C/100 méter, azaz 100 méterenként a tengerszint fölé közeledve hozzávetőleg 1°C-kal emelkedik a hőmérséklet, mindehhez társul az erős sugárzás. Mindez annyit jelent, hogy az alacsony tengerszint feletti magasságban lévő területeken a hőmérséklet 15-16 fokkal magasabban alakul majd, mint az említett főizobárszinten, azaz a felszín közelében 35°C-ot is meghaladhatja, szerdától elsősorban a déli tájakon akár 37-38°C is könnyen előfordulhat. Ha tehetjük, töltsünk minél több időt strandon, vízparton, természetes állóvizeink hőmérséklete 25°C fölé fog emelkedni a következő napokban. Aki teheti, erre a hétre vegye ki szabadságát!

 

 

 

 

 

 

A legfrissebb előrejelzések szerint valamikor péntek éjszaka érintheti térségünket egy gyenge hidegfront, de ez a következő hétvégére nem mérsékli drasztikusan a kánikulát, hazánk döntő részén megmaradnak a 30°C fölötti értékek.

Forrás: wetterzentrale, Szabolcs Online

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2011.08.21 11:38


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Állati melegen indult a hét
Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Viszlát, fagy