Támad a tél

A frontérzékenyekre kellemetlen időszak vár: mediterrán ciklonok okoznak hol havas, hol esős időjárást.

Kövesse élőben az első havazás érkezését Percről percre rovatunkban! »

Pocsék időszak vár a frontérzékenyekre, az időjárási paraméterek következő napokat jellemző görbéi ugyanis leginkább a hullámvasútra emlékeztetnek (lásd jobbra lent a legfrissebb fáklya diagramon): hol meleg-, hol hidegfronti tünetek fogják tehát terhelni szervezetünket, nem beszélve a szeles időről,  mely tovább ronthatja majd hőérzetünket. 

S hogy ezt minek köszönhetjük? Ismét a már oly sokszor emlegetett mediterrán ciklonoknak, melyek egymást fogják követni a következő napokban. Csak emlékeztetésképp: a Jolanda névre keresztelt mediterrán ciklon átvonulásakor dőlt meg májusban az addigi szélrekord, illetve a Dél-Dunántúlon 48 óra leforgása alatt lehullott az átlagos éves csapadékmennyiség 1/4-e.

De hogy téli példát is említsek: idén februárban és márciusban is jelentős mennyiségű havat dobott le egy-egy ilyen légköri képződmény, előbbinél Nógrádban 40 cm feletti hó esett.

Bár a ciklonok vonulási útvonala most is bizonytalan, a jelenlegi modellfutások alapján a következőkre számíthatunk: csütörtökön a késő esti órákban délnyugat felől már egy kisebb csapadéksáv ér el bennünket, így éjjel délen már előfordulhat havas eső, helyenként egy-egy hózápor is.

Ez fokozatosan kelet felé vonul, és az igazi műsor várhatóan csak pénteken, késő délután kezdődik: ekkor lép be ugyanis hazánk fölé az a csapadékzóna, mely a Dunántúlon és az északi megyékben többnyire havat vagy havas esőt, míg délen-délkeleten, esetleg a keleti határszélen esőt, havas esőt okoz. 

Síkvidékeken nem reménykedhetünk megmaradó hóban, hiszen egyből olvadás kezdődik, azonban a hegyvidékeken akár 5-10 cm-es hótakaró is kialakulhat. (Szombaton virradóra átmenetileg keleten is átválthat szilárd halmazállapotba, ám ebben az esetben gyors olvadás is követi majd.)

Ráadásul a ciklon áthelyeződésével párhuzamosan többfelé megélénkül, a Kisalföldön és délen-délkeleten meg is erősödik a szél; a Bakonyban emiatt akár kisebb hóátfúvások is kialakulhatnak. Egy biztos, hőérzetünk jelentősen csökkenni fog. Szombaton napközben kelet felé távozik a csapadékmező, és rövid szünet következik a vasárnapi csapadékhullás előtt.

Természetesen, ha az események úgy kívánják, mi sem leszünk restek, egyből elindítjuk majd Percről Percre rovatunkat!

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2010.11.25 15:18


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Felhővarázs Szombathely felett május első reggelén
20 kilométer magas hamufelhő és több ezer villám követte Ruang vulkán kitörését
Záporok, zivatarok jönnek május első napjaiban