Támad a parlagfű

Nyíregyháza környékén másod, míg több helyen elsőfokú riasztást adott ki az Országos Környezetegészségügyi Intézet.

Az ÁNTSZ csütörtökön Facebook-oldalán azt írta: Nyíregyháza környékén már a második (vörös) riasztási fokozat van érvényben, mivel a múlt heti mérések alapján készült összesítés szerint az ország északkeleti csücskében a parlagfű átlagos pollenkoncentrációja elérte a napi, köbméterenként 50-99 darab értéket.

Emellett első fokozatú riasztás (piros) van érvényben Szolnok környékén, valamint Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megyéket érintően, a Duna alsó szakasza mentén. Már az első riasztási fokozat is azt jelenti, hogy a tünetek állandósulnak, illetve erősödnek - emelte ki az ÁNTSZ, hozzátéve, hogy az allergiások - ha eddig még nem tették meg - keressék fel kezelőorvosukat, kezdjék el szedni javasolt gyógyszereiket.

Az ÁNTSZ kifejtette: az előző hetihez képest - néhány határ menti térséget leszámítva - az egész országban emelkedett a parlagfű pollenkoncentrációja, elérve a narancs színnel jelölt "figyelmeztetési" szintet. Az észlelések szerint a jövő héten várhatóan már kiterjedt területeken lesz szükség a figyelmeztetési fokozatok valamelyikének elrendelésére.

 

Forrás: OKI, ÁNTSZ, MTI

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2012.08.16 13:45


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szösz-szigeteket hoztak létre a nyárfák a Balatonon
A következő fázisba vált a pollenszezon
Káprázatos pollenkoszorú alakult ki Cegléden