Talajmenti fagyok

Pénteken reggel könnyen lehet, hogy a derült időben fagypont köré csökkennek a hőmérsékletek, figyeljünk oda növényeinkre.

Bánd -1,5 °C (01:25): A Veszprémtől 12 km-re nyugatra fekvő kis községben -1,5 °C-ra süllyedt a hőmérő higanyszála. A korábbi előrejelzéseknek megfelelően a Dunántúlon derült az égbolt, a légmozgás is jelentősen mérséklődött.

Akár 2 méteren is fagyhat (17:05): Az ország északnyugati harmadán várhatón szélcsendes, derült idő lesz hajnalban, így ezeken a területeken többfelé számíthatunk talajmenti fagyra: a leghidegebb az Alpokalján és a Bakony térségében várható. Helyenként akár 2 méteren is 0 fok alá csökkenhet a hőmérséklet. A Tiszántúlon nem kell fagytól tartanunk.

Péntekre virradóra az ország nyugati kétharmadán lecsendesedik a szél, már kevés lesz felettünk a felhő, így elsősorban nyugaton, északnyugaton, valamint a hegyvidéki völgyekben számítanunk kell talajmenti fagyok kialakulására - ez elsősorban az alacsonyabb, gyengébb növényekre lehet veszélyes így május közepén.

Érdemes lesz kellő figyelmet fordítanunk növényeink védelmére, nagyobb területeken füstöléssel, permetezéssel védekezhetünk, de konyhakertünkben az is elegendő lehet, ha erre az éjszakára letakarjuk a növényeket.

A magasabb légrétegekben, nagyjából az 1400-1500 méteres magasságban észak-északnyugaton akár 0 fokos levegő is áramolhat fölénk. A helyzet még kissé bizonytalan, de jelenleg úgy tűnik, hogy nyugaton, északnyugaton a fagyzugos helyeken akár 2 méteres magasságban is előfordulhat gyenge fagy. 

Szerző: Kurunczi Rita, Cséki Gergő
Megjelent: 2012.05.16 20:16


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Vasárnap reggel sem tágított a fagy
Április végi fagyok: közel -4 fok volt
Gyenge fagy jön rövid időre