Talajmenti fagyok

Napról napra hidegebbek a reggelek, a fagyzugos helyeken talajmenti fagyok várhatóak.

Talán sokaknak feltűnt, hogy reggelente egyre nehezebb kikelni az ágyból: bizony napról napra hidegebbek a hajnalok; az évszakhoz képest bő 5°C-kal alacsonyabban alakulnak a minimumok. Mindezt egy magassági hidegörvénynek köszönhetjük.

Szerdán még csak 3-4°C-ig süllyedt a hőmérők higanyszála; majd a negatív csúcs pénteken hajnalban várható: helyenként akár még 2 méteres magasságban is 0°C körüliek lehetnek a hőmérsékletek; de a fagyzugos völgyekben akár már csütörtökre virradóra is előfordulhat talajmenti fagy. Ezekben a völgyekben a hideg levegő gyakorlatilag lefolyik és ún. hideg légtavakat hoz létre. Amennyiben ez a légréteg egy bizonyos vastagságot elér, akár teljes szélcsend is kialakulhat a völgyben, mely tovább erősítheti a lehűlés mértékét. 

Szervezetünket emiatt hidegfronti hatás terhelheti, elsősorban fejfájásra és vérnyomás-ingadozásra, valamint reumatikus fájdalmakra panaszkodhatunk. Érdemes tehát rétegesen öltözködni, a reumás betegeknek pedig lehetőség szerint melegebb, szárazabb környezetben tartózkodniuk.

Jövő hét elejéig még folytatódnak a hideg reggelek, ezután is csak lassú melegedés várható, kedden már 10°C körüli minimumokra számíthatunk.

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2010.09.29 14:19


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Alapos útmosás, jégeső kísérte a zivatarokat
Viszlát, fagy
60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban