Tájfun veszélyezteti a Japán GP-t

A Phanfone tájfun vasárnap érheti el a felkelő Nap országát, a Japán GP versenye is veszélybe kerülhet. (Frissítve)

Friss: Az eredeti időpontban, magyar idő szerint vasárnap reggel 8 órakor indul a futam. Erről döntöttek az illetékesek.

Előzmények

Az időjárás nagy szerepet játszik majd a hétvégi Forma-1-es Japán Nagydíj vasárnapján, ugyanis a Phanfone nevű tájfun helyi idő szerint vasárnap estefelé érheti el a térséget a modellek szerint. A futamot helyi idő szerint 15 órakor (magyar idő szerint reggel 8 órakor) rajtoltatnák el.

Csónakázni fognak?

A tájfun érkezése előtt is már várható csapadék, tehát ha előrébb hoznák a rajtot, akkor is minden bizonnyal vizes körülmények között kellene versenyeznie a pilótáknak, és nagy valószínűséggel nem lenne elég az átmeneti esőgumi (intermediate), hanem az extrém esőgumik kerülnének fel a versenygépekre.

A Phanfone tájfun legvalószínűbb útvonala, szélerőssége és érkezési időpontjai
Kép forrása: Weather.com

A számítások szerint a jelenleg 4-es kategóriájú tájfun veszít majd erejéből, ahogy a hidegebb tengervíz felé ér, valamint megkóstolja a szárazföldet, de így is előfordulhatnak majd Suzuka térségében 130-150 km/h-s széllökések, valamint 100-150 mm körüli csapadék is hullhat.

Miért fontos a kezdési időpont?

Egyrészt, ha hamarabb rajtolnak el, megúszhatják az igazi özönvizet. Másrészt ha időben rajtolnak, és megérkezik az özönvíz, akkor piros zászlóval meg kellene szakítani a futamot, és várni kell, de ebben az esetben az időjárási körülmények nem lennének jobbak már, valamint a rajt után 2 és fél órával már ilyenkor sötétedik Suzukában, ami miatt szintén nem lehetne versenyezni (egyébként 4 órás maximum időkorlát áll rendelkezésre egy teljes futam teljesítésére, amennyiben 2 órán át piros zászlós megszakítással áll a futam).

Balra: A Phanfone tájfun péntek reggel 8 órakor magyar idő szerint
Forrás: UBIMET

Harmadrészt a logisztika. Bár a boxokban rendelkezésre álló technikából több csomag van, melyeket hajóval már sokkal korábban szállítanak a különböző helyszínekre, már akár egy hónappal a versenyhétvége előtt, így ezzel nem lenne probléma, de a lényeg a versenyautó, mely ezen a hétvégében Suzukában teljesít, abból nincs tartalék. Ezért a futam utáni összecsomagolást ellehetetlenítené a tájfun, nem beszélve arról, hogy a repülőn történő szállítás is lehetetlenné válna az időjárás miatt, és a csapatok pechére most nincs szünet, a következő hétvégén már Szocsiban versenyeznek a pilóták (a Forma-1-ben a csapatok szoros menetrend szerint csoportosítják át a technikát az egyik helyszínről a másikra).

Akkor mikor is rajtolnak?

Magyar idő szerint szombat hajnalban dönthetnek a versenyről, a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy kockázatot vállalva az eredeti időpontban rajtol a futam, ugyanis Japánban számos rangos betétfutam színesíti a vasárnap délelőttöt a suzukai versenypályán.

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2014.10.04 1:05


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

F1 2024: Nyári meleg, de kissé szeles idő várja a mezőnyt Miamiban
F1 2024: Az időjárás is beleszólhat a Kínai Nagydíj hétvégéjébe
F1 2024: A suzukai tavaszban folytatódik a száguldás