Óriási pusztítást végzett Haiyan

380 kilométer per órás széllel tombolt az eddigi legerősebb tájfun, a Haiyan. A feljegyzések óta nem volt ilyen.

Friss (vasárnap reggel): Az első becslésekkel szemben sajnos kiderült, hogy akár 10 ezernél is több halottat hagyhatott maga után a pusztító tájfun. Egyes tartományokban a házak 70-80%-a teljesen megsemmisült.

Friss (szombat délután): Óriási pusztítást hagyott maga után a szupertájfun, a vöröskereszt becslései szerint az áldozatok száma ezres nagyságrendű. A mentést nagyban nehezíti, hogy az elektromos és távközlési hálózat jelentős része működésképtelen, a repterekre nem lehetséges a segélyszállítmányokkal leszállni. (Fotó: EuroNews/AFP)

Beszámolók szerint éjszakai sötétségbe borult a Fülöp-szigetek keleti része.

Ajánló: Élő közvetítés a BBC oldalán

Előzmények

Egy hete még gyenge trópusi ciklonként kezdte megfigyelni a japán meteorológiai szolgálat azt a tájfunt, mely péntekre a valaha mért legerősebb, szárazföldre lecsapó szuperviharrá fejlődött.

A Haiyan péntek reggel elérte a Fülöp-szigetek partjait, a magjában helyenként 313 km/órás alapszél mellett 380 kilométer/órás széllökéseket is mértek. Ez a szélerősség majdnem eléri a tornádók osztályozására szolgáló Fujita-skála 5-ik fokozatát.

A trópusi ciklon (melynek neve mandarin nyelven viharmadarat jelent) túllépte az ilyen viharok erősségét mérni képes Dvorak-skála maximumát is, ilyenre a feljegyzések óta nem volt példa.

Becslések szerint 25 millió embert érint a tájfun útja, ebből 2,5 millió a Fülöp-szigetek második legnagyobb városában, Cebuban él, itt akár a vihar szeme is átvonulhat. (Ez rendkívül látványos jelenség: ilyenkor egyik pillanatról másikra leáll a szél, kisüt a Nap és láthatóvá válik a felhőfal. A jó idő nem tart sokáig, fél órán belül a másik irányból kezd el tombolni a szél.)

A munkahelyek és az iskolák bezártak, a közlekedés leállt, egyre gyakoribbak az áramszünetek, a kórházak és a hadsereg készenlétben állnak.

A tájfun nyugat felé mozog, vasárnap eléri Vietnámot, majd várhatóan Thaiföld felett fog elgyengülni.

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2013.11.08 0:32


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hűl a tenger, mégis több lesz a hurrikán - hogyan lehetséges?
Hurrikán erejű széllel csap le Norvégiára az Ingunn viharciklon
A híres Acapulcora csap le az Otis hurrikán Mexikóban