Szupercellák tarolhatnak északon késő délután, este

Az Európai Viharjelző Szolgálat az ország északi részére 2-es figyelmeztetést adott ki. A zivatarokat 90 km/órát meghaladó széllökések és jégeső kísérhetik.

Lassanként végeszakad az áprilisi nyárnak, a változást hozó hidegfront tőlünk északnyugatra már jócskán visszavetette a hőmérsékletet.

Közép-Európa hőtérképe hétfőn 12 óra 30 perckor

A front a délutáni órák második felében érkezik meg északi-északnyugati tájainkra, ahol záporok, zivatarok jelezhetik érkezését. Hevesebb viharok, így szupercellák kialakulására is van esély, amelyek elsősorban a határ közelében vonulhatnak majd nyugat-délnyugat felől kelet-északkelet felé.

90 km/órát meghaladó széllökések lehetnek

Az Estofex a várható viharok miatt az északi tájakra 2-es szintű figyelmeztetést adott ki. A zivatarok fő veszélyforrása a viharos erejű kifutószél lehet, akár 90 km/órát meghaladó széllökések is előfordulhatnak.

Forrás: Estofex

Emellett intenzív csapadék, helyenként jégeső társulhat a viharokhoz. A Hungaromet Zrt. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyére narancs-, kilenc további megyére az ország északi-északnyugati felében citromsárga figyelmeztető előrejelzést adott ki.

Borítókép: Fotoszabi

Szerző: Időkép
Megjelent: 2024.04.15 12:49


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Narancssárgára változott az ég kedden Görögország felett
Hidegfront szakítja meg a melegedést