Szupercellák érkezhetnek délután

Heves zivatarok is jöhetnek péntek délután, melyeket szélvihar, nagyobb méretű jég és felhőszakadás is kísérhet.

Az esti órákban délnyugat felől kiterjedt csapadékrendszer érkezett. Ez a rendszer délelőtt még az ország északkeleti felén okoz majd csapadékos időt, mögötte délnyugat felől szakadozik, csökken a zárt felhőzet, egyre többfelé kisüt a nap. A napsütéssel együtt beindulnak a gomolyfelhők is, hiszen továbbra is nedves, labilis légtömegek érkeznek fölénk, és a déli, kora délutáni óráktól kezdődően nyugat-délnyugat felől egyre többfelé zivatarok törhetik meg a napos időszakokat.

Mivel a nedvesség mellett szélnyírás is bőven rendelkezésre fog állni, ez nagyban elősegítheti forgó zivatarfelhők, azaz szupercellák létrejöttét,

amelyekhez heves időjárási események társulhatnak, így felhőszakadás, akár nagyobb méretű, 2-4 cm átmérőjű jég és viharos erejű kifutószél. Szupercellák kialakulására leginkább a Dunántúlon, a középső és déli megyékben van esély, a tartósabban felhős, délutánig csapadékos északi-északkeleti tájakon kevésbé valószínűek heves zivatarok.

Komolyabb szupercellák jöhetnek péntek délután

Zivatarok aztán elszórtan még szombatra virradóan is kialakulhatnak, ám szombat napközben már a napsütésé lesz a főszerep, és csak néhol északkeleten és északnyugaton fordulhat elő futó zápor, esetleg zivatar.

Ha az időjárási helyzet megköveteli, természetesen élőben is közvetítjük majd az eseményeket.

Borítókép: Papp Péter


Félsz a szupercelláktól?

◎ Dehogy, imádom, ha vihar van

◎ Egy kicsit tartok tőlük

◎ Rettegek, ha nagy vihar van

Szerző: Időkép
Megjelent: 2024.05.16 10:07


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szivárványok búcsúztatták a májust
Félelmetes peremfelhővel vonultak a viharok a Dunántúlon is
Közel egy havi csapadék zúdult a Tarna völgyére