Szupercellák is jöhetnek

Az ország déli, délnyugati felén szupercellák is kiakakulhatnak, heves kifutószél, jég is jöhet,

A viharokat kedvelőknek igazi csemegéket tartogathat a mai nap, ugyanis a délelőtt átvonuló csapadékrendszert követően az ország déli-délnyugati részén kedvezőek lesznek a légköri feltételek a zivatarok királyának is nevezett szupercellák kialakulására.

Ha egy láthatatlan vonalat kéne húznunk, a jelenlegi modellszámításokat nézve azt mondanánk, hogy nagyjából

a Balaton-Kecskemét vonaltól délre

számíthatunk a hevesebb eseményekre; a szupercellákat itt heves, akár 80-100 km/órát is meghaladó kifutószél, nagyobb méretű, néhány cenits jég is kísérheti. Ettől északabbra is lehetnek zivatarok, de ott szupercellák kialakulásának nagyon kicsi az esélye.

Egy adott hely felett akár több cella is átvonulhat, ami nagy mennyiségű, akár fél-egy havi csapadékot is eredményezhet (Budapesten szeptemberben az átlagos havi csapadék mennyisége 43 mm).

Fotó: Stormphase (2022. május 25.)

Talán a legszembetőnıbb különbség az egyedi vagy multicellás zivatarokhoz képest a jellemzően  hosszú életciklus, valamint a rendszer rotáló mozgása. A szupercellák több órán keresztül is fennmaradhatnak, akár a 200-300 km-t is megtehetnek, mezociklonális tornádó is lenyúlhat belőlük.

Egy biztos, viharvadász csapatunk úton lesz ma is és ha sikerül bármit elcsípniük, természetesen élőben is jelentkezünk majd! Drukkoljatok! 

Borítókép: Manka7702

Szerző: Nagy-Kurunczi Rita
Megjelent: 2022.09.15 9:04


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Erős szél korbácsolta fel a Balaton vizét
Viharosra fordul az idő
60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban