Szupercella sodródott be nyugaton

Rövid életű szupercellás zivatar lépte át a nyugati határt szerda délután. Szombathelyt még éppen elérte, amiről látványos felvételek is készültek.

Szupercella vezette fel a hidegfrontot nyugaton. A jellegzetes struktúrájú zivatar felhőszakadással, viharos széllökésekkel érkezett Ausztria felől: a határközeli Búcsún lévő mérőállomásunk rövid idő alatt 32 milliméternyi csapadékot mért.

A szupercella érkezése a Kendig-csúcshoz. Üzemeltető: Erdészeti Zrt. és Kőszegi Rádióklub

Nem sokkal ezután még Szombathelyt is elérte. A városhoz érve azonban jelentősen legyengült, fokozatosan elvesztette szupercellás jellegét, de még így is félelmetes látványt nyújtott, ahogy Kóbor Ágnes és webkameránk felvételén is látható.

Üzemeltető: Letyi

Messzebbre már nem jutott, hamarosan fel is feloszlott, ami szupercellákra (főleg az izolált szupercellákra) kevésbé jellemző, hiszen ideális környezetben, a megfelelő légköri feltételek mellett órákon át is képesek életben maradni ezek a zivatarok.

Ebben az esetben valószínűleg a megérkező hidegfront okozta a szupercella vesztét, ami a felszín közelében haladva elvágta a zivatart meleg-nedves levegő utánpótálástól. Pár hete hasonló forgatóköny játszódhatott le Székesfehérvár közelében is.

A szupercella halála a radarfelvételünkön

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2020.07.22 17:55


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Milliónyi pihe járta táncát napnyugtakor (videó)
60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban