Szúnyoginvázió az országban

Elsősorban a sok esőnek és a kellemes hőmérsékletnek köszönhetően több helyen is jelentősen elszaporodtak a vérszívók.

Bizonyára sokan észrevettük, hogy még mindig meglehetősen sok a szúnyog az országban, ráadásul a vérszívók most sokkal agresszívebbek, mint nyáron voltak.

A szúnyoginvázió elsősorban a rendkívül csapadékos szeptembernek és a kellemes őszi hőmérsékletnek "köszönhető". Szegeden például évtizedek óta nem volt ennyi szúnyog októberben, mint amennyi most. A szúnyoglárvák nem várták meg a tavaszt, most keltek ki tömegével.

Kép forrása: Győr24

Az a szúnyogfajta, amely most tömegesen megjelent, főként külterületeken, füves réteken petézik, ám miután kikelnek, elárasztják a sűrűn lakott településeket is. A szakemberek szerint most olyan helyeken is van szúnyog, ahol máskor még nyáron sem jellemző. A hűvös őszi esték ugyanis megzavarják őket, emiatt sokkal agresszívebbek is, mint nyáron voltak, ugyanis már érzik, hogy közeledik a tél, így még szeretnének gyorsan szaporodni, letenni a petéiket - mondta el a Híradónak Szepesszentgyörgyi Ádám ökológus. 

Még 2-3 hétig támadhatnak

A csípés helye nagyon feldagadhat, ha valaki érzékeny rá. Irtani már nem érdemes a vérszívókat, a kémiai szerek ugyanis ilyen hőmérsékleten már nem hatnak megfelelően. A szakértő szerint még 2-3 hét is eltelhet, mire olyan hideg lesz, amit már nem bírnak ki a szúnyogok.

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2014.10.08 10:46


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Porördög táncolt a szántóföld fölött Zemplénben
Főn melegítette a levegőt a Mátra, Bükk és a Zemplén lábánál
Zivatarok robbantak ki szombaton, miközben keleten meglett a 30 fok