Szúnyoginvázió Győrben

Ha maradnak a kora nyári hőmérsékletek, könnyen szúnyoginvázió alakulhat ki Győrben és környékén.

Tegnap délelőttől reszkethetnek a vérszívók Győrben és környékén, ugyanis megkezdőött a repülőgépről végzett szúnyogírtás - írja a kisalfold.hu. A repülő szúnyogok gyérítésére irányulóan közel 3000 hektár nagyságú vizes élőhelyen - így például a Rába és a Rábca árterében - légi kémiai szúnyogirtás kezdődik. 

"A napokban repülőgépekről végzett ellenőrző felderítés tapasztalataiból tudható, hogy a sok téli csapadék, a belvíz és a folyók magas vízállása miatt jelentős területen található a szúnyogok szaporodásának kedvező életteret adó, gyorsan melegedő sekély tocsogó. Az említett pangó vizekből vett mintákban jelenleg 10-12 darab szúnyoglárva található egy liter vízben." - mondta el Nagy Csaba, a Győr-Szol Zrt. kommunikációs menedzsere.

"Amennyiben az időjárás-előrejelzések szerint a levegő hőmérséklete éjszaka sem csökken 10 fok alá, és napközben is megmaradnak a kora nyárias hőmérsékleti értékek, akkor számítani lehet a szúnyog-populáció robbanásszerű növekedésére."

"Ennek megelőzése érdekében a közeljövőben a szúnyoglárvák számának alakulásától függően repülőgépről végzett biológiai szúnyoglárva-gyérítés várható körülbelül 300 hektár nagyságú, vizes élőhelyen Győrben, melynek végrehajtásához minden technikai eszköz rendelkezésre áll."

"A megelőző jelleggel végzett biológiai szúnyoglárva-gyérítést követően a szakemberek ellenőrzik a hatékonyságot, ha szükséges, megismétlik a vízben élő szúnyoglárvák biológiai gyérítését."- zárta szavait a Győr-Szol Zrt. kommunikációs menedzsere.

Forrás: Kisalfold.hu, HVG

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2013.04.27 13:45


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Állati melegen indult a hét
Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Milliónyi pihe járta táncát napnyugtakor (videó)