Indián nyár a világűr pereméről (videóval!)

Szombaton 30 kilométer magasról fotózta a naplementét, a Balatont, majd a városok éjjeli fényét újabb szondánk.

Szombat délután csodálatosan tiszta és felhőtlen égbolt alatt lázasan zajlott az Időkép és a Pannon Közeli Világűr Projekt közös szondájának szerelése a székesfehérvári Szabadművelődés Háza tetején. A cél ezúttal a naplemente és az ezt követő esti látvány, valamint számos meteorológiai érték rögzítése volt, ismét 30 kilométer magasból.

Előzmény: Sikeres volt a meteorológiai ballon reptetése

Fent - Pillanatképek az előkészületekről a szikrázóan napsütéses, szép késő délutáni, kora esti órákból (Székesfehérvár, Belvárosi tó és csillagvizsgáló)

Jobbra - A szonda 3 kamerával, és egy fényképezővel indult útnak

A késő délután feleresztett ballon ezúttal 3 db Full HD videó rögzítésre képes GoPro 3 kamerát, 1 digitális fényképezőt és számos kísérleti meteorológiai szenzort "cipelt" magával. A szűk másfél órás út alatt körülbelül 40 gigabájt információt rögzítettek a szenzorok, ezek utófeldolgozása jelenleg is zajlik, jelen cikkben néhány fotót, videót mutatunk be ezek közül.

A Balaton víztükre már 3-4 perccel az emelkedés után megcsillant a távolban, de a formája csak 7-8 perccel a felszállás után vált kivehetővé az aranyszínben tündöklő horizonton -

Az eresztés további érdekessége, hogy a felbocsátás pont a (felszíni) naplemente időpontjában, 19 óra 15 perckor történt, az emelkedés sebessége pedig épp ellensúlyozta a Nap süllyedését a horizonton, így a ballonról egy órán keresztül látszódott a naplemente.

Ahogy a felszínen elkezdett sötétedni, és egyre mélyült az alkonyat, a távolban felsejlettek Székesfehérvár, Budapest, Dunaújváros, sőt, az M7-es autópálya fényei is (alább):

Később, ahogy még sötétebb lett, a felszín lassan eltűnt, és csak a 30 km-rel "lejjebb" ragyogó városfények, valamint a sztratoszférikus légrétegeket még mindig megvilágító, jóval a horizont alatt lévő napsugarak sávja látszottak (alább, kattintásra teljes méretben):

Végül csodával határos módon sikerült egy majdnem bemozdulásmentes képet is elcsípnünk a mintegy 130 km-re, és persze 30 km-rel alattunk úszó fényszigetről, amely természetesen nem más, mint fővárosunk, Budapest:

Itt pedig a teljes repülés vágatlan, időszinkronizált videója - kizárólag HD 720p felbontásban érdemes megtekinteni!

A szonda ezúttal jóval szélcsendesebb légkörben mozgott, a székesfehérvári felengedés helyszínétől 69 kilométerrel odébb ért földet, dél-délkeleti irányban, a Paksi járásban fekvő Uzd községtől 2 kilométerre délnyugatra. A szondára mintegy 4 órányi kutatás után találtunk rá egy napraforgómező szélén, egy kicsit ijesztően közel egy nagy adótoronyhoz és két halastóhoz. Festői látványt nyújtott a kristálytiszta, csillagos éjszakai égbolt alatt fotózva a megtalálás pillanatai:

A született információk jelentős része (beleértve a további képeket, videókat, telemetriát, a meteorológiai és egyéb adatokat) ugyanakkor utólagos feldolgozást igényel, ezek elkészültéről is folyamatosan tudósítunk majd.

Ezúton is köszönjük a segítséget minden résztvevőnek, különös tekintettel a Pannon Közeli Világűr Projekt tagjainak (Hegyi Norbert, Edvi Balázs, Pagony Péter, Takács Ágnes, Steinerné Lénárt Judit, Lénárt Jánosné, Csák Balázs, Dr. Hegedűs Tibor, Goda Zoltán, Tuboly Vince, Póczek Sándor, Sebestyén Attila) Galileo Webcast teamTeplicky István, Terkán Lajos Csillagda-Szöllősi József Rádióklub, illetve a Magyar Űrközeli Repülések Project (Mucs Béla és csapata), és mindenki más, aki támogatta segítségével, vagy csupán jelenlétével a közel fél éves előkészületet igénylő felbocsájtást.

Természetesen ez még csak a kezdet, a projekt folytatódik - jövőre sokkal nagyobb fényérzékenységű, tükörreflexes, giroszkópokkal stabilizált fényképezőt is tervezünk majd indítani, talán éppen a zivatarszezon kezdetén.

Várjuk nézőink véleményét, észrevételeit - köszönjük!

Szerző: Időkép
Megjelent: 2013.09.10 18:26


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Elmosolyodott a Nap, miközben a NASA űrszondája fotózta
Sikeresen módosították a Dimorphos pályáját
Hétfő éjjel a NASA eltérít egy aszteroidát