Minden a levenduláról szól Tihanyban

Június 17-én veszi kezdetét a Levendula Hetek programsorozat, az időjárás is kedvezően fog alakulni.

Ki ne ismerné a lilában pompázó tihanyi levendulaültetvényeket? A levendula fontos és kiemelt szerepet járszik Tihany történetében, termesztésének és feldolgozásának a mai napig jelentős hagyományai vannak.

 KICSIT BŐVEBBEN A LEVENDULÁRÓL

A levendula az árvacsalánfélék családjába tartozó növényneztetség közel 40 fajjal. Legismertebb faja a közönséges levendula, amit gyakran csak levendulaként emlegetnek. Magyarországra az 1700-as években került. Amellett, hogy sok kertben dísznövényként pompázik, vitathatatlan az egészségre gyakorolt hatása, felhasználják fűszerként, számos kozmetikai terméket, illóolajat készítenek belőle.

Idén június 17-én, azaz szombaton veszi kezdetét a tizenkilencedik alkalommal megrendezésre kerülő Levendula Hetek programsorozat, ahol ezek a hagyományok elevenednek fel. A fesztivál egyik fénypontja a levendula-aratás, ennek során bárki kipróbálhatja ezt a munkát is.

Mindemellett számos kulturális, családi- és gyerekprogram, kiállítás, színház, koncert is várja a látogatókat Tihanyban. 

🔗Kapcsolódó tartalom

És hogy milyen idő várható? Kedvező hírekkel szolgálhatunk, hétvégén sokat fog sütni a nap Tihanyban, csapadéknak elhanyagolható az esélye. Az északnyugati szél viszont gyakran élénk, erős lesz. A csúcshőmérséklet 24-26 fok körül alakul. Jövő héten melegszik az idő, a hét közepén már a 30 fokot is meghaladhatják a maximumok.

Forrás: Csodalatosbalaton.hu, borítókép: Dfox


Jártál már a tihanyi levendulamezőkön?

◎ Igen

◎ Még nem, de idén menni fogunk

◎ Nem

Szerző: Időkép
Megjelent: 2023.06.14 11:59


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Ott bujkált a felhők között a sarki fény
A péntek esti buli sztárja a sarki fény volt, idén ötödszörre
A záporok előtt még ilyen tükörsima volt a Balaton vize