Szőlő és klíma

A légköri szén-dioxid koncentráció emelkedése akár kedvező hatású is lehet a szőlő terméshozamára. De hogyan?

Még a nyár kezdetekor olvashattunk arról, hogy Kőszegen neves szakemberek részvételével megrendezésre került a Szőlő és Klíma Konferencia.

Többekben felmerült ugyanis a kérdés, hogy milyen hatással van, egyáltalán hatással van-e a klímaváltozás a szőlőtermesztésre?

A klímaváltozás egyik meghatározó tényezője, a légköri szén-dioxid koncentráció emelkedése akár kedvező hatású is lehet a szőlő terméshozamára, hiszen a fotoszintézis egyik kiindulási anyagát szolgáltatja nagyobb mennyiségben. Emellett nem elhanyagolandó az a tény sem, hogy a klíma melegedése a szőlő termesztési határának északabbra tolódását eredményezheti.

Negatív hatásként viszont a hőmérsékleti és a csapadékmennyiségi, illetve -eloszlási szélsőségeket lehetne kiemelni, melyek kedvezőtlen hatást gyakorolhatnak a termésre, s ezáltal mennyiségi és minőségi károkat okozhatnak.

Mátraalján bő egy hét múlva indulhat a szüret az irsaival, ám az előzetes becslések szerint csak az átlagos terméshozam 3/4-ét szedhetik le a gazdák az idei évben. A forróságnak köszönhetően a tavalyi évhez képest idén 8-10 nappal korábban kezdhetik meg a szüretelést.

Forrás: VG, Virtus, Agrotrend

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2009.08.20 10:33


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

-10 fok volt a bükki töbörben
Hétfőn újra csúcsot döntött Földünk átlaghőmérséklete
Földünk legforróbb napja volt vasárnap a mérések kezdete óta