Még a nyár kezdetekor olvashattunk arról, hogy Kőszegen neves szakemberek részvételével megrendezésre került a Szőlő és Klíma Konferencia.
Többekben felmerült ugyanis a kérdés, hogy milyen hatással van, egyáltalán hatással van-e a klímaváltozás a szőlőtermesztésre?
A klímaváltozás egyik meghatározó tényezője, a légköri szén-dioxid koncentráció emelkedése akár kedvező hatású is lehet a szőlő terméshozamára, hiszen a fotoszintézis egyik kiindulási anyagát szolgáltatja nagyobb mennyiségben. Emellett nem elhanyagolandó az a tény sem, hogy a klíma melegedése a szőlő termesztési határának északabbra tolódását eredményezheti.
Negatív hatásként viszont a hőmérsékleti és a csapadékmennyiségi, illetve -eloszlási szélsőségeket lehetne kiemelni, melyek kedvezőtlen hatást gyakorolhatnak a termésre, s ezáltal mennyiségi és minőségi károkat okozhatnak.
Mátraalján bő egy hét múlva indulhat a szüret az irsaival, ám az előzetes becslések szerint csak az átlagos terméshozam 3/4-ét szedhetik le a gazdák az idei évben. A forróságnak köszönhetően a tavalyi évhez képest idén 8-10 nappal korábban kezdhetik meg a szüretelést.
Forrás: VG, Virtus, Agrotrend
Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2009.08.20 10:33