Szokatlanul erős hőhullám sújtja Amerikát

Egy hét alatt 450 napi hőmérsékleti rekord dőlt meg az USA-ban, a legjobban az északkeleti tagállamokat sújtja a hőhullám.

Miközben Európa nagy részén az átlagosnál hűvösebb időjárás jellemző, addig az Atlanti-óceán túlpartján, az Amerikai Egyesült Államok nagy részén szokatlanul erős hőhullám tombol.

A NOAA jelentése szerint az elmúlt egy hét során

450 napi hőmérsékleti rekord dőlt meg, 

emellett 75 havi rekordot is sikerült túlszárnyalni. A legmelegebb a Texas állambeli Turkey-ben volt, ott 117°F-ot (kicsivel több mint 47°C-ot) mértek, mellyel abszolút hőmérsékleti rekord is született.

A vasárnapra várható legmagasabb hőmérséklet eltérése a sokéves átlagtól Fahrenheit fokban (forrás: WXCharts.com)

Az ilyenkor megszokotthoz képest az északkeleti tagállamokban van a legmelegebb, a hőmérséklet sok helyen 15-20°F-kal (8-12°C-kal) haladja meg az átlagot. Vasárnap még olyan északi városokban is 35 fokig melegedhet a levegő mint Boston vagy Philadelphia.

Szombati maximumok (forrás: Meteociel.fr)

A hőséghez magas páratartalom társul, ami még elviselhetetlenebbé teszi a kánikulát. A nagyobb városokban éjszakánként sem csökken 25 fok alá a hőmérséklet, a napokban közel 50 legmagasabb minimum hőmérsékleti rekord is megdőlt. A Texas állambeli Lubbock-ban keddre virradóan

mindössze 30 fokig csökkent a hőmérséklet.

Átmeneti kisebb lehűlések ugyan lehetnek a következő napokban, alapvetően azonban folytatódik a szokatlanul meleg időjárás a térségben.

Szerző: Időkép
Megjelent: 2020.07.19 14:07


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Milliónyi pihe járta táncát napnyugtakor (videó)
60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban