Visszavonták a szmogriadót

A ködös napoknak meg lett az eredménye: a fővárosban és Salgótarjánban is elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

Visszavonták a szmogriadót (kedd, 11:20): A főpolgármesteri hivatal kedd reggeli tájékoztatása szerint a fővárosi légszennyezettségi szintet mérő műszerek hétfői adatai alapján a szálló por szintje egy fővárosi mérőponton sem haladta meg a tájékoztatási küszöbértéket, és az időjárási viszonyok kedvező alakulása miatt sem indokolt a rendelkezés fenntartása - tájékoztatott az MTI.

Továbbra is fenntartják a tájékoztatási fokozatot (hétfő, 8:15): Továbbra is érvényben van Budapesten a szmogriadó tájékoztatási fokozata, a szálló por koncentrációja ugyanis nem csökkent jelentősebben. A mai szeles idő már kisebb javulást eredményezhet.

Az elmúlt ködös napoknak meg is lett a végeredménye: a fővárosban és Salgótarjánban a PM10, azaz a szálló por mennyisége igencsak felgyülemlett a levegőben:

Légszennyezettségi szintje a budapesti mérőállomásokon két egymást követő napon, pénteken és szombaton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, és a meteorológiai előrejelzések szerint vasárnap sem várható jelentős javulás, ezért Tarlós István főpolgármester, ill. Dóra Ottó polgármester elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát - olvashatjuk az Indexen.

Aktuális helyzet - Szmogtérkép 

Mikor várható javulás?

Hétfőn a megélénkülő déli-délkeleti szél hatására egyre többfelé felszakadozik a felhőzet, északon, északnyugaton maradhatnak még tartósabban felhős tájak, így északkelet kivételével mindenütt lassú javulás kezdődik. 

Vasárnap reggeli köd

Mára virradóra például ilyen köd volt Csepelen - a képekért köszönet Nyámándi Piroska észlelőnknek!

 

 

Szerző: Nagy-Kurunczi Rita, Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2014.11.02 8:59


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szivárványtengerben úsztunk
Hőmérsékleti rekordokkal indult a hét
Nem tréfa, az idei április 1-je lett a legkorábbi regisztrált hőségnap Magyarországon