Véget ért a szmogriadó

A szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelték el Budapesten, Miskolcon ingyen használhatják a tömegközlekedést az autósok.

Friss: A szálló por koncentrációja némileg csökkent az elmúlt napokban, ezért visszavonták a szmogriadót. Jelenleg a levegő Miskolc és Várpalota környékén a legporosabb.

A párás, ködös, szélcsendes idő megtette hatását: a szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el kedden hajnalban Tarlós István főpolgármester Budapesten, mert a kisméretű szálló por egy napra számított átlagmennyiségekét egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket - írja az Index.

Légszennyezettségi térképeinken is látszik, hogy nem túl jó a helyzet: a fővárosban, északkeleten és a Dunántúlon is jóval az egészségügyi határérték felettiek az értékek.

          

A hétfőn mért értékhez képest csökkent, de még mindig a riasztási küszöb felett maradt a szálló por koncentrációja Miskolcon és környékén. A miskolci önkormányzat a városi tömegközlekedést biztosító MVK Zrt-vel együtt kedd hajnaltól csütörtök éjfélig ismét akciót hirdetett, az autósok érvényes forgalmi engedély felmutatásával ingyen utazhatnak a buszokon és a villamosokon - írja a Boon.hu.

Péntekig többnyire sok felhő, borult, párás idő várható, reggelenként sűrű ködfoltokkal, a Dunántúlon lehetnek naposabb területek. A gyenge légmozgásnak "köszönhetően" a makacs köd a főváros térségében és északkeleten helyenként napközben sem oszlik majd fel, így az időjárás inkább kellemetlen hangulatot kelthet bennünk, mintsem felfokozott karácsonyváró pillanatokat. 

Az ünnepek időjárását aztán ismét egy mediterrán ciklon fogja meghatározni, ettől remélhetjük majd a levegőminőség számottevő javulását: eleinte esős idő várható, majd egyre hidegebb légtömegek áramlanak fölénk, így később már havazásra is számíthatunk. De ami még fontosabb: szombaton a feltámadó szél végképp kisöpri a medencében megrekedt, szennyezett levegőt, a Dunántúlon viharossá fokozódhat az északnyugati szél, Karácsony első napján a Bakony térségében akár 100 km/h-s lökések is előfordulhatnak.  

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2010.12.21 12:56


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Már veszélyesen sok volt a por a levegőben
Ismét egyre szennyezettebb a levegő
Kitisztította a szél a levegőt