Szmoghelyzet északkeleten

Miskolcon a legrosszabb a helyzet, a párás, ködös időben rendkívül feldúsult a PM10 a levegőben.

Nincs javulás (kedd, 18:00): A hazánkban ragadt párás, ködös, hideg levegő továbbra is kedvez a légszennyező anyagok feldúsulásának, Miskolcon változatlan a helyzet. Nyíregyházán valamelyest csökkent a PM10 koncentrációja.

Balra: élő szmogtérkép

Tovább romlott a helyzet (hétfő, 18:00): A legfrissebb mérések szerint Nyíregyháza mellett Miskolc, Kazincbarcika és Putnok is bekerült azoknak a városoknak a listájába, ahol a szálló por koncentrációja közel kétszerese az egészségügyi határértéknek. Miskolcon a szálló por koncentrációja átlépte a tájékoztatási küszöbértéket.

Szombat délután az egészségügyi határéték két és félszeresére emelkedett a PM10, azaz a szálló por koncetrációja Nyíregyháza térségében - látható szmogtérképünkön.

A szmogos levegőt elsősorban a héten kialakult hideg légpárnának köszönhetjük, mely megakadályozza, hogy egy érkező front "kisöpörje" a rossz levegőt hazánkból.

A hatóságok azt javasolják, hogy az idősebbek és a fiatalok, valamint a légzőszervi betegséggel küzdők ne tartózkodjanak sokat az utcákon, az autóvezetők - főként a dízelautók vezetői - pedig lehetőség szerint inkább használjanak tömegközlekedési eszközöket.

A hideg légpárna továbbra is marad hazánkban.

Szerző: Szente-Varga Bálint, Kurunczi Rita
Megjelent: 2012.11.17 18:31


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Már veszélyesen sok volt a por a levegőben
8 településünkön is veszélyessé vált a levegő február első napjára
Leállt a szél, beállt a köd és a szmog