Szibériai hideg zúdul Európára

Február végére keményíthet be a tél. Több fokkal hidegebb levegő árasztja el Európát kelet felől.

Bár gyakran havazott, de igazán fagyos időben eddig még nem volt részünk a tél folyamán. A jövő hét közepétől azonban fagyosabbra fordulhat Európa időjárása. A legfrissebb előrejelzések szerint egyenesen Szibériából érkezik meg hozzánk a száraz, kontinentális eredetű hideg levegő. 

Mi okozza mindezt?

A tél végére jelentős mennyiségű hideg levegő halmozódik fel Szibériában, és Kanada felett. A mi szempontunkból az előbbi a legmeghatározóbb. Rendszerint a Szibéria felett kialakuló fagyos, száraz légtömeg felelős a kemény telekért Európában.

Az északi félteke leghidegebb területeinek (ún. hidegmagok) jelenlegi elhelyezkedése
(Forrás: WXCharts)

Ez azonban csak akkor tud Európa nyugatabbi részeire is eljutni, ha legyengül a nyugatias áramlás. Idén eddig ez még nem történt meg, mivel alapvetően a nyugatias áramlás volt a domináns, ami az óceán felől szállította térségünkbe az enyhébb levegőt, olykor tavaszias időjárást okozva januárban. Most azonban ez a nyugati áramlás legyengülni látszik. 

Egy nagy kiterjedésű ún. blokkoló anticiklon alakulhat ki Észak-Európa felett. Ennek az anticiklonnak kettős hatása van:

- nem engedi, hogy a nyugatról érkező ciklonok enyhébb levegőt hozzanak keletebbre, 

- déli peremén keleties áramlással szállítódhat a kontinentális eredetű, fagyos, száraz levegő Európába.

Az ilyenkor szokásos hőmérsékleteknél akár 4-8 fokkal hidegebb levegő érkezhet Európába a jövő hét második felében.

Az ECMWF 850 hPa-os (kb. 1500 méter) magasságra vonatkozó hőmérsékleti anomália előrejelzése csütörtök hajnalra (Forrás: WXCharts)

A nyugatias áramlás legyengülésének egyik kiváltó oka lehet az Északi-Sark felett nagy magasságan elhelyezkedő ún. poláris örvénynek a szétesése, mely eddig ugyancsak a nyugatias áramlást segítette elő. 

Mit jelent ez a Kárpát-medencére nézve?

Jó hír számunkra, hogy a Kárpátok hegykoszorúja egy ideig feltartóztathatja a hideget, késleltetheti az erős lehűlést, de hétvégére (a legfrissebb számítások szerint) ide is betörhet a több fokkal hidegebb levegő. Ugyan még van bizonytalanság az előrejelzésekben, de ha mindez bekövetkezik

éjjelente -10, -15 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet,

de még napközben is pár fokkal fagypont alatti értékeket mérhetünk.

Borítókép: WXCharts

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2018.02.18 12:53


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Viszlát, fagy
Fagyott péntek reggel is: néhol -3 fokig hűlt a levegő
Még egy fagyos reggel