Szibériában már tombol a tél, hozzánk is megérkezhet?

Szibériában már hó borítja a tájat és röpködnek a mínuszok, de november második felében talán mi is kaphatunk egy kis ízelítőt a télből.

Míg Európa nagy részén az átlagosnál enyhébb idő jellemző, addig tőlünk keletre már javában tombol a tél. Szibériában az egy hónappal ezelőtti állapothoz képest jelentősen megnőtt a hóval borított területek kiterjedése, ami elősegítette a hőmérséklet jelentős visszaesését. Ennek is köszönhető, hogy nagy mennyiségű hideg levegő halmozódott fel Ázsia északi része felett. Ezt igazolja az is, hogy

az északi félteke hideg pólusaként elhíresült Ojmjakonban november 8-án már -41 fokos hőmérsékletet is mértek.

Hóval és jéggel fedett területek kiterjedésének változása az egy hónappal ezelőtti állapotokhoz képest . Forrás: NOAA

Forrás: Yakutia.com

A szibériai száraz, hideg levegő mindig nagyban meghatározza, hogy milyen lesz a tél Európában. Mindez annak függvénye, hogy mekkora mennyiségben érkezik. Ez a gyakran kemény fagyokat hozó légtömeg akkor jut el hozzánk, ha Európa keleti felén a keleti, északkeleti áramlás válik dominánssá. 

Az amerikai GFS modell felszíni hőmérséklet-előrejelzése november 10-e szombat 13 órára. Vizualizáció: Meteociel.fr

Elérhet bennünket?

A legfrissebb előrejelzések szerint november 19. környékén egy Skandinávia felett húzódó anticiklon déli peremén északkeleti áramlás alakulhat ki, így a Kárpát-medence térségébe is eljuthat ez a hideg levegő. Az ojmjakonihoz hasonló dermesztő fagyokra és vastag hótakaróra azonban nem kell készülni.

Ha a prognózisok helytállónak bizonyulnak, akkor november második felében már inkább a tél irányába változhat időjárásunk. Az éjszakák fagyosak lehetnek és napközben is körülbelül 5-10 fok közötti maximumok jöhetnek. A valószínűségi előrejelzések egyelőre esélyt adnak csapadék kialakulására is, így

hegységeinkben akár az első hó is lehullhat.

Az európai ECMWF modell 850 hPa-os (kb. 1500 méter) magassági szintre vonatkozó hőmérséklet valószínűségi előrejelzéseinek átlaga november 19-re. (Forrás: WXCharts.eu)

Ki kell hangsúlyozni azonban, hogy az előrejelzések ilyen időtávnál még bizonytalannak mondhatóak. Továbbra is érdemes lesz követni nap mint nap a legfrissebb prognózisokat.

Borítókép: Meteociel.fr

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2018.11.10 15:23


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

20-25 fokkal van hidegebb
Hahó, áprilisi hópihéket láthatunk a hegyekben
Közel 21 fok a különbség az ország legmelegebb és leghidegebb pontja között