Szezonnyitó zivatarok március elején

Alig kezdődött el a tavasz, máris megérkeztek a szezon első zivatarjai. Látványos felvételekkel, fotókkal illusztrált cikkünkben a zivatarok kialakulásának okait elemezzük ki.

Kedden a közeledő hidegfront miatt kora délután már elkezdett instabilizálódni a légkör. Kisebb záporok alakultak ki a nyugati határ, valamint a Dunakanyar környékén. Az alapvetően száraz alsó légkör miatt azonban ezek sok csapadékot nem hagytak maguk után.


Kora délutáni zápor a Kendig-csúcs környékén, ami végül Kőszeget is elérte. A záporból hódara is hullott. Üzemeltető: Városi Rádióklub Kőszeg

Késő délután azonban változott a helyzet. Az északnyugat felől érkező gyors mozgású hidegfront elérte a Dunántúl északi részét. A fronthoz kapcsolódó erős összeáramlási zóna mentén újabb záporok pattantak ki nyugaton, Szombathelytől keletre pedig a szezon első zivatarja is bedörrent.


A front konvergenciája mentén kialakuló záporok, amelyekből végül az idény első zivatara is megszületett. A Ság-hegyi kamera üzemeltetője: Microweb Internet - Remicro Kft.

A záporokat, zivatarokat impozáns mammatusz felhőzet kísérte több helyen is.


Hódos Tamás látványos fotói Szombathelyről


Pem Gábor fotója Szombathelyről


Daveszappan fotója Nardáról


Lőrincz Edit fotója Szombathelyről


Kozma Gábor fotója Balogunyomról


Éva fotója Zalaegerszegről

Jelentős volt a szélnyírás is, de konvektív energiából (CAPE) nem volt túl sok. Annyi azonban rendelkezésre állt, hogy a szupercellák gyengébb típusa, az ún. LP (low precipitation, azaz kiscsapadékú) szupercella is kialakuljon. 


A farkasfai kamera remek felvétele az LP szupercelláról. Üzemeltető: ZNET Telekom Zrt.

Este Győr környékén is bedörrent egy-két cella, de az igazi műsor késő este következett. 10 óra környékén Győr térségéből indult el az a zivatargóc, ami Tatabányát érintve Budapestet is elérte. 11 óra után pedig a Pesti oldalon, és Pest megye több pontján is zivatarok alakult ki.

 

Lévai Lórán lenyűgöző felvétele

Villámfényes Budapest a Széchenyi-hegyről nézve. Üzemeltető: Antenna Hungária Kft.

Szebellédi Tündi fotói Perkátáról

 

Tóth Endere fotója Szentendréről

Isaszegről és Százhalombattáról észlelőink kisebb jégesőről is beszámoltak.

 

Madg fotója Isaszegről

Nem koraiak még ezek a zivatarok?

A hideg évszakban előforduló zivatarok nem számítanak rendkívülinek, bár jóval ritkábban alakulnak ki, mint nyáron. Ez azzal magyarázható, hogy a hőmérséklet visszaesésével lecsökken a zivatarok számára hasznosítható konvektív energia mennyisége a légkörben. Amik létre is jönnek, azok rendszerint az erős légkördinamikai kényszereknek (erős ciklonok, jet) köszönhetik kialakulásukat, de ezek általában gyenge, kevés villámlással járó zivatarok.

Az évnek ebben a szakaszában ilyen intenzív villámlással kísért zivatargóc viszont kissé szokatlannak számít. Na de mégis mitől alakultak ki akkor?

Kedd este a közép troposzférában (kb. 5500 méter) megérkező hideg levegő jelentősen labilizálta a légkört, miközben a felszín közelében még továbbra is jelen volt az erős összeáramlás. Ez már jó alapot biztosított a záporos csapadék kialakulásához.

Az i-re a pontot azonban a front felett fújó erős jet stream (magaslégköri futóáramlás) tette fel. A jet magjának bal kilépő oldalán erős emelési kényszer (felfelé ható szívóhatás) lépett fel, ami végül megadta a szükséges felhajtóerőt a zivatarok kialakulásához.


A WRF március 5-én 23 órára vonatkozó előrejelzésén piros színekben jelenik meg a fölénk helyeződő jet mag 300 hPa-os (kb. 10 kilométer) magasságban. Forrás: Meteociel.fr

A zivatarok komoly károkat nem okoztak, de észlelőink beszámolói alapján a hirtelen lehulló, jelentős csapadékmennyiség miatt Újpesten hömpölygött a víz az utcákon.

Minden kedves észlelőnknek köszönjük a látványos fotókat, felvételeket!

Borítókép: Astek 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2019.03.08 13:10


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Viszlát, fagy
Milliónyi pihe járta táncát napnyugtakor (videó)
Újra 20 fok felett