Szerdára visszaszorulnak a hajnali fagyok

Továbbra sem érkezik nagy lehűlés, a hét második felében már szinte fagymentesek lesznek az éjszakák.

Szinte országszerte fagyos volt a vasárnap reggel, északon pedig -10 fok alatti hőmérsékleteket is mérhettünk. Az előttünk álló éjszakák azonban jóval enyhébbek lesznek, csípős fagyokra nem kell berendezkednünk. 

Időjárási helyzet

Jövő héten is marad a nyugatias alapáramlás kontinensünkön, ami megakadályozza, hogy erős és tartós lehűlés érje el a Kárpát-medencét. Az Észak-atlanti térségben folyamatosan képződnek majd a gyors mozgású ciklonok, melyek hideg- és melegfrontjai egymás után érik el hazánkat, így a frontérzékenyek továbbra sem lélegezhetnek fel. A frontok felhősebb, naposabb időszakokat, és jelentősebb csapadékot is hoznak a héten, de szelesebb napok is körvonalazódnak főleg a hét második felében.

A térkép az ECMWF szerda délutáni előrejelzése alapján készült. A színezés a kb. 5500 méteres magassági szint (500 hPa) hőmérsékleti eloszlását mutatja meg, egyúttal jól kirajzolja a sarkvidéki és trópusi erdetű légtömegek közötti határvonalat, az ún. polárfrontot (fekete vonal). A polárfront helyzete tipikus zonális áramlási helyzetet mutat, a front mentén pedig szinte egymást érik a kelet felé haladó ciklonok.

Mennyire lesz hideg/meleg?

Hétfő reggelre még sokfelé számíthatunk fagyra, de a minimumok -5 fok alatt maradnak, legfeljebb a fagyzugosabb helyeken lehet ettől pár fokkal hidegebb. Napközben élénk, erős lökések kísérik délnyugati szelet. A csúcshőmérséklet 7 és 13 fok közé emelkedik. 

Kedden helyenként még fagyhat reggel (főleg északon, északnyugaton), -3, +4 fok közötti hőmérsékletekre készülhetünk. A késő este érkező gyenge hidegfront előtt a legtöbb helyen 10-15 fok közé melegszik a levegő, ettől hűvösebb (5-9 fok) időre az északi, északkeleti tájakon számíthatunk. A délies szelet időnként élénk lökések kísérhetik.

Szerdán már csak a hidegebb északi völgyekben lehet gyenge fagy, -1, +5 fok várható. A hidegfront és a vele érkező csapadék hatására pár fokkal visszaesik a nappali hőmérséklet, de így is 8-13 fok közötti értékeket mérhetünk.

 

Borítókép: Molnárné Busa Bernadett

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2022.02.13 15:12


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Záporok, zivatarok jönnek május első napjaiban
Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Egyre melegebb idő jön hétvégén