Viharos szél több helyen

Péntek reggel helyenként akár fagyhat is. Hétvégére visszatér a kellemes meleg.

Szeles volt az éjszaka is (8:20): Továbbra is tombol a szél, az éjszaka folyamán a Kendig-csúcson 92 km/h-s, Keszthelyen 83 km/h-s lökést mértünk. A reggeli órákban a Dunántúlon 70-80 km/h-sak voltak a legerősebb lökések.

Péntek hajnalban fagyhat (tegnap 22:35): A legfrissebb előrejelzés szerint holnap is lehet még helyenként viharos szél, mely az esti órákra mérséklődik majd. Péntek reggelre helyenként fagypontig hűlhet a levegő!

Még mindig a Balaton a nyerő (tegnap 20:00): Továbbra is a Balaton térségében mérjük a legerősebb lökéseket, Veszprémben 74 km/h-s, Keszthelyen 71 km/h-s, a Bakonyban 68 km/h-s lökést regisztráltunk az elmúlt órában. A tó vize mindössze 16 fokos.

Összeáramlás (tegnap 19:35): A Duna-Tisza közén több helyen is eleredt az eső, a főváros keleti felén is megjelent a csapadékmező, a déli határnál, Zákányszék közelében pedig száraz zivatart is jelentett észlelőnk. A gomolyfelhőket sok helyen eltakarják az alacsonyszintű felhők. Versegen elképzelhető, hogy tubát látott Deák István László észlelőnk, elmondása szerint látványosan forgott a jól kivehető légtölcsér. Jobbra lent Foli  fotója látható Budapestről, köszönjük!

 

Éjjel lesz a csúcs (tegnap 14:40): Az Észak- és Közép-Dunántúlon, nagyjából a Duna vonaláig továbbra is vihar szél tombol, az elmúlt órában a Balatonnál mértük a legerősebb lökést, mely 71 km/h-s volt - természetesen másodfokú viharjelzés van érvényben. A kora esti órákban azonban tovább fog erősödni a szél, éjjel már az északkeleti terüleken is viharossá fokozódhat  a szél.

Viharos reggel (tegnap 7:40): A Dunántúlon és a főváros környékén sok helyen ébredhettünk redőnyzörgetős reggelre. A legerősebb széllökést, 81 km/h-t 6:00 órakor regisztrálta Budapest XII. kerületében elhelyezett másodperces szélmérőnk, emellett a Pilis-tetőn 75, míg a nyugati határnál elhelyezkedő Kendig-csúcson 67 km/h-s lökéseket produkált nem rég a szél.

Főszerepben a szél (tegnapelőtt 12:10): Inkább szelet, mint csapadékot fog okozni a holnap érkező hidegfront. Jelentősebb eső a legújabb számítások szerint inkább csak keleten, északkeleten, valamint az ország délnyugati részén hullhat. Annál erősebb lesz viszont a szél, a Dunántúlon és északkeleten viharos, akár 60-70 km/h-t elérő lökések is lehetnek.

Borongósan, csapadékosan indult a hét - a hétfői nap folyamán az ország túlnyomó részén szükség volt az esernyőkre, változó intenzitással esett az eső. Az északnyugati és északkeleti területeken szimplán lehangoló volt az idő.

A hét közepén sem fogunk annyira a szabadba vágyódni - kedden nyugaton ugyan már felszakadozhat a felhőzet, de máshol marad a borult idő, elszórtan kisebb csapadékkal, keleten akár intenzívebb záporokkal is.

A néhány fokos enyhülést követően szerdán északnyugat felől újra hidegebb légtömegek érik el a térséget: nyugat felől ismét egy hidegfront hoz majd erősen szeles, csapadékos időjárást. Szerdán és csütörtökön a Dunántúlon és északkeleten erős, olykor viharos lökések kísérhetik, mely tovább csökkenti majd hőérzetünket. Nem mintha meleg időben lenne részünk: szerdán 12 és 19 °C, csütörtökön pedig akár 10 °C alatti értékekkel is találkozhatunk, hajnalban pedig akár 5 °C-nál is hidegebb lehet.

Az esernyőkre, esőkabátokra továbbra is szükség lesz, csütörtökön az ország középső és déli harmadán akár nagyobb mennyiségű eső is hullhat, jelentősebb konvektív eseményre azonban nem számíthatunk.

Csodával határos módon hétvégére megjavul az időanticiklonális hatások veszik át az irányítást, így száraz, napos időben lesz részünk, 20 °C feletti, vasárnap akár 25 °C körüli meleggel.

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2012.05.14 17:36


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Főn melegíti a levegőt a Mátra, Bükk és a Zemplén lábánál
Erős szél korbácsolta fel a Balaton vizét
Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk