Szerdán északnyugaton kora ősz

Északnyugat felől újabb hidegfront éri el térségünket, szerdára északnyugaton egy napra beköszönt a kora ősz.

Kedden a délutáni órákban északnyugat felől újabb hidegfront éri el térségünket, a front felhőzetének köszönhetően északnyugati tájainkon - elsősorban Sopron környékén - már jóval alacsonyabban alakul a legmagasabb hőmérséklet, mint az ország nagy részén, a legtöbb helyen ugyanis még 30 fok fölötti csúcshőmérsékleteket mérhetünk, sőt déli tájainkon helyenként 35 fokos forróság sem kizárt.

A front felhőzetéből délutántól elsősorban nyugati és északi tájainkon alakulhatnak ki záporok, helyenként zivatarok, de nagy területre kiterjedő heves eseményeket a front várhatóan nem fog produkálni. Egyre többfelé feltámad viszont az északira, északnyugatira forduló szél, a legerősebb lökések zivatarokhoz kötődően és a Dunántúl nyugati, délnyugati részén a 60-80 km/h-t is elérhetik átmenetileg.

Szerdán továbbra is ez a hidegfront határozza meg a Kárpát-medence időjárását, az ország északnyugati felében átmenetileg kora ősziesre fordul az idő: sok lesz a felhő, több helyen várható eső, zápor, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig nem egy helyen a 20 fokot sem éri majd el. Ezzel szemben a délkeleti megyékben marad a nyárias meleg, bár itt is több lesz időnként a felhő, egy-egy zápor sem kizárt, de emellett hosszabb napos időszakokra is számíthatnak az errefelé élők. Továbbra is gyakran lesz élénk, olykor erős az északi, északnyugati szél.

Csütörtökre a felhők dél, délkelet felé elvonulnak, ezt követően a hét hátralévő részében ismét anticiklon alakítja időjárásunkat: sok lesz a napsütés, és újra egyre melegebb levegő áramlik majd fölénk, így a friss hajnalokat követően kezdetben még 30 fok alatt alakul a csúcshőmérséklet, majd a hét vége felé egyre több helyen kánikula köszönt be, vasárnap helyenként újra mérhetünk 35 fokot. Ebben az időszakban erős, helyenként nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ajánlatos lesz kerülni a közvetlen napfényt, illetve ne feldkezzünk meg gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről sem!

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket itt követhetik nyomon.

A cikkünkben megjelent képek Barta Zsuzsanna és Borza Judit fotói, köszönjük szépen!

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2013.08.13 11:57


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hidegfront szakítja meg a melegedést
20-25 fokkal lett hidegebb
Közel 21 fok a különbség az ország legmelegebb és leghidegebb pontja között