Szemműtétet kaptak radarjaink

Továbbfejlesztett zajszűrési eljárásunkkal a gyengébb csapadékot a korábbinál nagyságrendekkel tisztábban látja rendszerünk.

Kilenc éve, hogy éles üzembe álltak radarjaink, ezidő alatt számos tapasztalatot gyűjtött csapatunk a lokátoraink működéséről. A radarokat üzemeltető szoftvereket ráadásul házon belül fejlesztjük, így lehetőségünk van különböző eljárások gyors és hatékony tesztelésére - ilyen kísérlet részeként fejlesztettük le a korábbi 1 perces helyett a 15 másodperces frissítési időközt is, mely hamarosan elérhetővé válik látogatóink számára is.

Nyers, 15 másodpercenként készült nyers radarképek összefűzve 2018. június 8-án a Dél-Dunántúlon. A bal felső sarokban forgó zivatarfelhő egy szlovéniai szupercella, mely heves jégverést okozott a térségben. Felül a Balaton körvonalai rajzolódnak ki.

Ma egy újabb fejlesztésről rántjuk le a leplet. Az immár 23 helyszínen üzemelő, nemsokára Horvátországban is induló közép-európai radarhálózat fókusza a heves időjárási események percrekész lekövetése, mindezek ellenére a radarok alkalmasak a gyengébb csapadék megfigyelésére is. Idén tavasszal egy olyan továbbfejlesztett feldolgozási technológiát dolgozott ki csapatunk, sokkal fejlettebb elemzési eljárással szűri ki a zajból a gyenge reflektivitást, így összességében

sokkal részletgazdagabb radarképet kapunk.

Az új eljárást jelenleg a közelmúltban beüzemelt felsőszölnöki radarunkon teszteltük, a pozitív eredmények tükrében pedig országosan, összes lokátorunkon bevezettük.

A régi és az új eljárás összehasonlítása

Szerző: Időkép
Megjelent: 2019.05.27 17:58


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Némán jöttek a záporok
Kiterjedt zivatarrendszer súrolta a délnyugati határt
Zivatarok robbantak ki az Adrián