Szélvihart, havat is hoz a vasárnapi mediterrán ciklon

Ezúttal keletre érkezik csapadék, a Dunántúlon száraz idő lesz, de viharos szél támad a ciklon hátoldalán.

Kertek alatt az újabb mediterrán ciklon, amely az utolsónak ígérkezik a mostani sorban. A ciklon felhőzetéből már szombaton is előfordulhat kevés eső a déli megyékben, a Mecsekben havas eső, a magasabb csúcsokon hó is hullhat. Az északira forduló szél napközben egyre többfelé megélénkül.

A mediterrán ciklon középpontjával tőlünk keletre vasárnap vonul el. Csapadékzónája elsősorban a keleti tájakat fogja érinteni, itt sokfelé kell számítani kezdetben esőre, havas esőre, majd egyre inkább havazásra.

A viharossá fokozódó északi szél hordhatja a havat.

A Dunántúlon nem várható csapadék, de nagy területen viharossá fokozódik az északnyugati szél, a legerősebb széllökések sebessége a 70-80 km/órát is meghaladhatja. A Duna-Tisza közén és az Északi-középhegység nyugati felén kevésbé lesz szeles az idő, jelentős csapadék itt sem várható. 

A csúcshőmérséklet 0 és +6 fok között alakul, a keleti tájakon a lehulló hó kezdetben olvadni fog, aztán a hőmérséklet csökkenésével egyre inkább megmaradhat,

hétfő délelőttig többfelé pár centis hótakaró is kialakulhat.

Hétfőre a ciklon elvonul, gyenge havazás a nap első felében még keleten fordulhat elő, a Dunántúlon pedig kevés eső hullhat.

Borítókép: Ivanmari

Szerző: Időkép
Megjelent: 2021.12.10 10:36


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Délnyugaton csak 15, északkeleten 27 fok lesz holnap
Erős szél korbácsolta fel a Balaton vizét
Záporok, zivatarok jönnek május első napjaiban